Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Çalışmamızın amacı, temporomandibular eklemin lateral transkraniyal radyografik yöntem ile görüntülenmesinde en ideal açılamanın değerlendirilmesidir. Kafa modelde sol temporomandibular eklem bölgesi üzerinde çalışıldı. Kondil başı ve artiküler fossaya belirteç olarak gutta perka parçaları yerleştirildi. Kafa model üzerindeki belirteçler arası mesafeler dijital kumpas ile ölçülerek yedi farklı parametrenin gerçek boyutları belirlendi. Periapikal röntgen cihazı kullanılarak sol temporomandibular eklem bölgesinden 15 farklı açılama altında radyograflar alındı. Vertikalde 3, horizontalde 5 farklı açı kombinasyonu sonucunda 15 farklı açılama elde edildi. Alınan radyograflar üzerindeki parametre boyutları istatistiksel olarak Two-way Anova testi kullanılarak değerlendirilmiştir (p˂0.05). Sonuç olarak, tüm parametreler birlikte değerlendirildiği zaman gerçek boyuta en uzak açılama: 25V +20H olarak, en ideal açılamalar ise: 20V -20H ve 25V -10H olarak belirlenmiştir.
The aim of our study is to evaluate optimum angle in transcranial imaging of the temporomandibular joint. The study have been made in left temporomandibular joint region on the skull. Gutta percha pieces have been placed on codylar head and articular fossa as markers. The actual size of seven different parameters were determined with measuring the distance between the markers on the skull with digital calipers. Radiographs were taken with 15 different angles from left temporomandibular joint region by using periapical X-ray device. 15 varied angles were obtained as a result of 3 in vertical, 5 in horizontal different angles combination. Parameter sizes on the radiographs were evaluated by using statistical Two-way Anova tests (p˂0.05). In conclusion, when all parameters are considered together, farthest angle from the actual size: 25V +20H, optimum angles: 20V -20H and 25V -10H were determined.

Farklı açılamalar, Varied angles, İn vitro çalışma, In vitro study, Temporomandibular eklem, Temporomandibular joint, Transkraniyal radyografi, Transcranial imaging

Kaplanoğlu, K. (2015). Temporomandibular eklemin transkraniyal görüntülenmesinde farklı açılamaların değerlendirilmesi: In vitro çalışma. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.