Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Covid-19 pandemisi; dünyadaki tüm ülkeleri sağlık sistemlerinde, eğitim sistemlerinde, ekonomik ve diğer tüm toplumsal sistemlerinde krize sürüklemiş, daha önce tecrübe etmedikleri şekilde yaşamaya ve tedbirler almaya mecbur bırakmıştır. Kriz yönetimi bu açıdan tüm ülkeler için gerçek anlamda bir hayatta kalma becerisine dönüşmüştür. Çalışmada pandemi kriz yönetimi açısından dünyadaki birçok ülkeye mercek tutulurken özellikle Türkiye'de pandemi krizinin sağlık sistemi açısından nasıl yönetildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu sebeple araştırma tanımlı ve kesitli olarak, Türkiye'de pandemi boyunca tedbir amacıyla çıkartılan, kanunları, cumhurbaşkanlığı kararlarını, yönetmelikleri, genelgeleri ve bakanlık görüşlerini arşiv taraması yaparak retrospektif olarak incelemesi ve stratejik yönetim perspektifinde örgütsel çevikliğin, kriz yönetim yetkinliği ile olan ilişkisini, Türk Sağlık Sistemindeki covid-19 salgınındaki pandemi kriz yönetimi örneği üzerinden incelediği için metodolojik açıdan hem nitel hem de nicel bir desen üzerine kurulmuştur. Araştırmanın nicel bölümü; Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatı ile Ankara, İstanbul, İzmir ve Hatay illerinde il sağlık müdürlükleri ve operasyonel boyutta; pandemi hastanesi olarak hizmet veren hastanelerdeki sağlık profesyonelleri üzerinde uygulanmıştır. Çalışma Sağlık Bakanlığı'nca desteklendiği için ölçekler ilgili kurumlara EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) üzerinden talimatla gönderilmiş verilerin bir kısmına EBYS ile bir kısmına e-posta ile dönüş sağlanmış, bir kısmı ise; yüz yüze uygulanmıştır. Başlangıçta sahadan 1751 anket toplanmış olup geçerli olduğu düşünülen 1044 anket araştırmaya dahil edilmiştir. Sonuç olarak; Örgütsel çevikliğin, kriz yönetim becerisi üzerinde, anlamlı derecede, şiddetli düzeyde ve pozitif yönde doğrusal bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Covid-19 pandemic; It has dragged all countries in the world into crisis in their health systems, education systems, economic and all other social systems, forcing them to experience experiences and take measures that they have not experienced before. In this respect, crisis management has turned into a real survival skill for all countries. In this study, while focusing on many countries in the world in terms of pandemic crisis management, it has been tried to reveal how the pandemic crisis is managed in terms of the health system, especially in Turkey. For this reason, the research aims to retrospectively analyze the laws, presidential decisions, regulations, circulars and ministerial views issued for precautionary purposes during the pandemic in Turkey, by scanning the archives, and to examine the relationship between organizational agility and crisis management competence in the strategic management perspective, the covid-19 in the Turkish Health System. It is methodologically based on both a qualitative and a quantitative pattern, as it examines the pandemic crisis management in the epidemic. Quantitative part of the research; Central Organization of the Ministry of Health and provincial health directorates in Ankara, Istanbul, Izmir and Hatay provinces and operational dimensions; It was applied on health professionals in hospitals serving as pandemic hospitals. Since the study was supported by the Ministry of Health, some of the data sent to the relevant institutions via EBYS (Electronic Document Management System) with instructions were returned to some of them via EBYS and some of them via e-mail. applied face to face. Initially, 1751 questionnaires were collected from the field and 1044 questionnaires considered to be valid were included in the study. As a result; It was concluded that organizational agility has a significant, severe and positive linear effect on crisis management skills.

Covid-19, Pandemi, Stratejik Yönetim, Kriz Yönetimi, Pandemic, Strategic Management, Crisis Management, Organizational Agility

Konuşkan Bayraktar, M., (2022). Stratejik Yönetim Paradigmasında Örgütsel Çevikliğin Kriz Yönetim Yetkinliği ile Olan İlişkisi: Türk Sağlık Sistemi Pandemi Kriz Yönetimi. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.