2023 Eylül

Selçuk Üniversitesi

Aim: Many studies emphasize that smoking has negative effects on cognitive function and muscle strength. Therefore, the study aimed to compare cognitive function, motor performance, and dual-task of sedentary healthy young individuals according to smoking status. Method: In the descriptive study, young adults between the ages of 18 - 25 were included. Participants were divided into two groups; smokers and nonsmokers. Executive function was analyzed with the Stroop test. For motor performance, quadriceps femoris muscle and grip strength measured and Extended Timed Up and Go (ETUG) test were used. Participants’ dual-task gait performance was assessed with an auditory task concurrent with the ETUG. Findings: 62 participants with a mean age of 21.08 ± 1.08 and a body mass index of 21.73 ± 2.76 were included. In intergroup comparisons, there was no difference between two groups in cognitive function, quadriceps muscle strength and grip strength (p>0.05). There was a difference in favour of nonsmokers between two groups in ETUG and cognitive ETUG (p<0.05). Results: In conclusion, smoking causes performance loss in both dynamic functional activities and dual-task in young adults.
Amaç: Birçok çalışma sigaranın bilişsel fonksiyon ve kas kuvveti üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurgulamaktadır. Bu nedenle çalışma, sigara içme durumuna göre sedanter sağlıklı genç bireylerin bilişsel fonksiyonlarını, motor performanslarını ve çift görevlerini karşılaştırmayı amaçladı. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışmaya 18-25 yaş arası genç yetişkinler dahil edildi. Katılımcılar iki gruba ayrıldı; sigara içenler ve içmeyenler. Yürütücü işlev Stroop testi ile analiz edildi. Motor performans için kuadriseps femoris kası kuvveti ve kavrama kuvveti ölçüldü ve Genişletilmiş Zamanlı Kalk ve Yürü testi (GTUG) kullanıldı. Katılımcıların çift görev yürüyüş performansı, GTUG ile eş zamanlı bir işitsel görev ile değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması 21,08 ± 1,08 ve vücut kitle indeksi 21,73 ± 2,76 olan 62 katılımcı dahil edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda iki grup arasında bilişsel fonksiyon, kuadriseps kas kuvveti ve kavrama kuvveti açısından fark yoktu (p>0,05). GTUG ve bilişsel GTUG'da iki grup arasında sigara içmeyenlerin lehine fark vardı (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak, sigara genç yetişkinlerde hem d

Cognition, Muscle Strength, Smoking, Task Performance and Analysis, İdrak, Kas Kuvveti, Sigara İçme, Görev Performansı ve Analiz

Selçuk Sağlık Dergisi

Taşvuran, H. E., Eken, F., Güven, İ., Ertürk, A., Erel, S., (2023). Comparison of The Effect of Smoking Status on Cognitive Function, Motor Performance and Dual-Task in Sedentary Healthy Young Adults. Selçuk Sağlık Dergisi, 4(2), 190- 205.