Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan orta öğretim öğrencilerinin yiyecek hazırlama ve pişirme becerileri üzerine deneysel bir çalışma

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezine devam eden yaşları 17-23 arasında değişen öğrencilerin yiyecek hazırlama ve pişirme becerilerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen araştırma 10 öğrenci ile yürütülmüştür. Deneysel desen ile gerçekleştirilen araştırmada yiyecek içecek hizmetleri bölümüne devam eden 5 öğrenci deney, el sanatları bölümüne devam eden 5 öğrenci kontrol grubuna dâhil edilmiştir. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan form ile toplanmıştır. Deney grubuna uygulanan yiyecek hazırlama ve pişirme becerisini içeren 14 haftalık eğitim programı da araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Deney ve kontrol grubuna ilişkin ön test sonuçlarına göre iki grubun yiyecek hazırlama ve pişirme becerileri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Deney ve kontrol gruplarının öntest sontest ortalamaları incelendiğinde deney grubu lehine anlamlı bir fark gözlenmiştir. Bu farkın deney grubundaki izleme sonuçları incelendiğinde eğitim programının etkililiğinin devam ettiği görülmüştür. Öğrencilerin yiyecek hazırlama ve pişirme becerilerinin kazanımında uygulanan eğitim programının etkili olması özellikle öğrencilerin kendi yaşamlarını sürdürebilmesi ve istihdamlarını kolaylaştırması bakımından önem arz etmektedir.
The research was carried out with 10 students in order to improve the food preparation and cooking skills of the students aged between 17-23 attending Special Education Vocational Training Center. In the research which was conducted with experimental design, 5 students attending food and beverage services department were included in the experimental group and 5 students attending crafts department were included in the control group. The data of the study was collected with the form prepared by the researcher. The 14-week training program which includes food preparation and cooking skills applied to the experimental group was also developed by the researcher. According to the preliminary test results of the experimental and control groups, no significant difference was found between the food preparation and cooking skills of the two groups. When the pretest and posttest means of the experimental and control groups were examined, a significant difference was observed in favor of the experimental group. When the monitoring results of this difference in the experimental group were examined, it was seen that the effectiveness of the training program continued. The effectiveness of the education program in gaining students' food preparation and cooking skills is especially important in terms of sustaining their own lives and facilitating their employment.

Hafif zihinsel engelli, Mentally handicapped

Özdoğan, K. (2019). Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliği Olan Orta Öğretim Öğrencilerinin Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Becerileri Üzerine Deneysel Bir Çalışma. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.