Anitkabi?r’i? Zi?yaret Eden Yerli? Turi?stleri?n I?ç Turi?zm Talebi?ne Etki?si?ni?n Hüzün Turi?zmi? Kapsamında Değerlendi?ri?lmesi?

Selçuk Üniversitesi

Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de turist ihtiyaç ve beklentileri sürekli değişim halindedir. Bunun sonucunda turistler deniz-kum-güneş haricinde tabiata, kültürel mirasa ve gelenekleri doğrultusundaki diğer alanlara da duyarlı hale gelmeye başlamışlardır. Böylece “özel ilgi turizmi” son yıllarda ön plana çıkmaya başlamıştır. Özel ilgi turizmini içerisinde yer alan hüzün turizmi; tarihteki önemli kişilerin ölümü, felaketle sonuçlanan doğa olaylar, kişiler üzerinde yaşanmış trajedik olaylar ve savaş alanlarını görme arzusu, geçmişi yaşama hissiyatı tarihi destinasyonlara olan ilgi ve merak duygusu ile ifade edilmektedir. Seyahat gereksinimi uyandıran hüzün turizmi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada, hüzün turizmi ile alakalı yerli ve yabancı literatür çalışmaları taranarak dünya genelinde ve ülkemizde yapılan araştırmaların kavramsal çerçeveleri incelenmiştir. Dünya da ve ülkemizde hüzün turizmi destinasyonlarına yer verilerek, ülkemizdeki hüzün turizmi potansiyelini ön plana çıkarmak hedeflenmiştir. Bu çalışmanın hedefi; seyahat motivasyonu olarak hüzün turizmi ve hüzün turizminin itici-çekici faktörlerinin destinasyon üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmanın uygulama kısmında ise asker devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti kurucusu olan Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün kabri “Anıtkabir” hüzün turizmi kapsamında değerlendirilmiştir. Anıtkabir’in mimarisi, içinde bulunan tarihi eserleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi ve gelecek nesillere olan mesajları da yine hüzün turizmi kapsamında analize dâhil edilmiştir.
As in the whole world, tourist needs and expectations are constantly changing in our country. As a result, tourists have begun to become sensitive to nature, cultural heritage and other areas in line with their traditions, apart from sea-sand-sun. Thus, "special interest tourism" has started to come to the fore in recent years. Sadness tourism, which is included in special interest tourism; The death of important people in history, natural events that resulted in disaster, the tragic events experienced on people and the desire to see the battlefields, the feeling of living in the past are expressed with the interest and curiosity of historical destinations. The sadness tourism, which creates the need for travel, is the subject of this study. In this study, the conceptual frameworks of the studies conducted around the world and in our country were examined by scanning domestic and foreign literature studies related to blues tourism. It is aimed to highlight the potential of blues tourism in our country by including dark tourism destinations in the world and in our country. The aim of this study; The aim of this study is to examine the effect of the push-pull factors of sadness tourism and sadness tourism on the destination. n the application part of the study, the grave of Mustafa Kemal ATATÜRK, a military statesman and the founder of the Turkish Republic, was evaluated within the scope of "Anıtkabir" sadness tourism. The architecture of Anıtkabir, its historical artifacts, the founding philosophy of the Republic of Turkey and its messages to future generations are also included in the analysis within the scope of sadness tourism.

Türkiye’de Hüzün Turizmi, Hüzün Turizminde Anıtkabir, Hüzün Turizminde Yerli Turizmin Etkisi, Sadness Tourism in Turkey, Anıtkabir in Sadness Tourism, The Effect of Domestic Tourism in Sadness Tourism

Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Bilge, F. A., Küçükkaraca, T., (2022). Anitkabi̇r’i̇ Zi̇yaret Eden Yerli̇ Turi̇stleri̇n İç Turi̇zm Talebi̇ne Etki̇si̇ni̇n Hüzün Turi̇zmi̇ Kapsamında Değerlendi̇ri̇lmesi̇. Selçuk Üniversitesi Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, (9), 1-16.