Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma onkoloji eğitim hemşireliği biriminde eğitim alan meme kanseri olan hastalarda stresle başa çıkma yolları ve algılanan sosyal destek düzeylerini belirlemek ve ilişkili faktörleri incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapıldı. Araştırma Konya İli merkezinde bulunan bir kamu hastanesinin Onkoloji Eğitim Hemşireliği Biriminde gerçekleşti. Çalışmanın örneklemine meme kanseri olan 100 hasta dahil edildi. Araştırma verileri Nisan-Mayıs 2017 tarihleri arasında bilgi formu, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde sayı, yüzde, t-testi, Anova (F) testi, Kruskal Wallis-H testi, pearson-spearman korelasyon ve lineer regresyon analizi kullanıldı. İlkokul mezunlarının, 54 ve üzeri yaşta olanların ve ameliyat olmayanların stresle etkili başa çıkma yolları anlamlı düzeyde düşük bulundu (p<0,05). Evli olanların ÇBASDÖ özel bir insan desteği alt boyutu anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Etkili ve etkisiz başa çıkma yollarını kullanan meme kanseri hastaların algıladıkları sosyal destek arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulundu (p<0,05). Yaş arttıkça stresle etkili başa çıkma yolları arasında negatif yönde, zayıf düzeyde, ilişki bulundu (p<0,05). Meme kanseri hastaların algıladıkları sosyal desteğin stresle etkili başa çıkma yollarını anlamlı yordadığı bulundu. Yaş arttıkça stresle etkili başa çıkmayı anlamlı yordadığı, bulundu. Sonuç olarak meme kanseri olan hastalara verilen sosyal desteğin, stresle etkili başa çıkmada temel dayanak noktası olduğu ve yaş değişkeninin stresle etkili başa çıkmada önemli olduğu belirlendi.
This study was aim to assess a descriptive and relationship design study to determine ways of coping with stress and perceived social support and to investigate the related factors in breast cancer patients who received training in oncology education nursing unit. The study was carried out in the Oncology Education Nursing Unit of a public hospital in central Konya providence. The sample of the study included 100 patients with breast cancer. The study data were collected between April and May 2017 by using the information form, The Scale of Ways of Coping With Stress (SWCS) and the Multidimensional Perceived Social Support Scale (MSPSS). In the analysis of the data, number, percentage, t-test, Anova (F) test, Kruskal Wallis-H test, Pearson-Spearman correlation and linear regression analysis were used. As age increased, the ways of coping with stress in patients with elementary school degree, in patients aged 54 and older, and those without surgery were significantly lower (p <0,05). For married persons, "MSPSS" found the support of sub-dimension significantly higher. In the positive direction, there was a weak correlation between effective and ineffective ways of coping with stress and the perceived social support of breast cancer patients (p <0,05). There was a negative, weak correlation between the ways of effective stress management and increased age (p <0,05). A positive contribution of the perceived social support to the ways of coping with stress in breast cancer patients was found. As the age increased, however, it was found that increased age negatively affected the effective ways of coping with stress. As a result, it was determined that the social support given to the patients with breast cancer was the mainstay for the effective stress management and that age was important in effectively coping with stress.

Algılanan sosyal destek, Perceived social support, Meme kanseri, Breast cancer, Onkolojik hemşirelik, Oncologic nursing, Stresle başetme, Coping with stress

Özdemir, D. (2017). Onkoloji Eğitim hemşireliği biriminde eğitim alan meme kanseri hastalarında stresle başa çıkma yolları ve algılanan sosyal destek düzeyleri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.