Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı 'Yaşantı Odaklı Yabancı Dil Edinimi Programının' 50-74 aylık Türk çocukların yabancı dil öğrenimine etkisini incelemektir. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı eş zamanlı karma yöntem kullanılmıştır. Nicel boyutta deneysel çalışma yapılmış, nitel boyutta ise programa ilişkin görüşler ve algılar ortaya konulmuştur. Araştırmanın evreni Türkiye'deki İngilizce eğitim veren okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ve anadili Türkçe olan 50-74 aylık çocuklardır. Çalışma grubu olarak, Yaşantı Odaklı Dil Edinimi Programının uygulama çalışmaları için Konya il merkezine bağlı merkez ilçelerinden biri olan Selçuklu'dan anadili Türkçe olan 50-74 aylık çocuklar araştırma örneklemine alınmıştır. Bu özel okulların anasınıflarından 2015-2016 eğitim-öğretim yılında seçilmiş toplam 80 çocuk, araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Yarı deneme modeliyle gerçekleştirilen deneysel uygulamalarda deney grubunda 36, kontrol grubunda ise 40 çocuk yer almıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen 'Yaşantı Odaklı Yabancı Dil Edinim Ölçeği' ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. YOYDEÖ 78 maddeden ve 4 alt boyuttan oluşmaktadır. 50-74 aylık çocukların İngilizce yabancı dil becerilerini ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre ölçeğin tüm alt boyutlarında ve toplam puan ortalamalarında deney ve kontrol grubu öntest ve sontest puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Ayrıca deney grubundaki çocuklar kontrol grubundaki akranlarına kıyasla YOYDEÖ alt ölçek ve toplam puanlarda yüksek sontest ve kalıcılık düzeyleri elde etmişlerdir. Araştırmada ebeveynler, öğretmenler, okul müdür ve müdür yardımcısı programa ilişkin olumlu görüş ve tutum belirtmişler ve bunların sonucunda 8 tema ortaya çıkmıştır.
The purpose of the present study is to examine the effect of the "Life-Focused Foreign Language Acquisition Program" (LFFLAP) on 50-74 months-old Turkish pre-schoolers' foreign language learning. Quantitative and qualitative research methods are used together in the research. Experimental study was carried out while opinions and perceptions about the program were being collected. The population of the study is 50-74 months-old Turkish children who were attending private pre-school institutions located in Turkey. A study group was formed with 50-74 months-old children from Selçuklu, which is one of the central districts of Konya province. A total of 80 children selected from the kindergarten of these private schools were taken into the research sample for the application studies of the LFFLAP, during the academic year of 2015-2016. The quasi experimental method is used. 36 children were included in the experimental group while 40 were in the control group. In order to collect the data of the study "Life-Focused Foreign Language Acquisition Scale" (LFFLAS) and the semi-structured interview form developed by the researcher were used. LFFLAS consists of 78 items and 4 sub-dimensions. It is found that LFFLAS is a valid and reliable scale measuring 50-74 months-old Turkish pre-schoolers' English language skills. There were significant differences in favor of the experimental group regarding all the subscales and total scores of the LFFLAS. According to the qualitative findings obtained from parents, teachers and school principals positive opinions and perceptions were expressed and eight themes emerged.

İngilizce, Okul öncesi, Yaşantı odaklı, Yabancı dil programı, English, Pre-school, Life-focused, Foreign language program

Uslu, B. (2017). Anadili Türkçe olan 50-74 aylık çocuklar için yaşantı odaklı yabancı dil edinimi programının İngilizce öğrenimine etkisinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.