Üç scorzonera taksonuna ait ektstrakların antioksidan kapasiteleri ve enzim inhibitör potansiyelleri üzerine bir çalışma

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada, üç Scorzonera taksonunun (S. hieraciifolia, S. hispanica, S. tomentosa) toprak üstü ve kök kısımlarından elde edilen hekzan, etil asetat, diklorometan, metanol ve su özütlerinin kimyasal komposizyon, antioksidan etkinlikleri ve enzim inhibitör etkileri araştırıldı. Özütlerin kimyasal komposizyonları toplam fenolik ve flavanoid içerikleri ile gösterildi. Antioksidan özelikler serbet radikal süpürme (DPPH ve ABTS), indirgeme gücü (CUPRAC ve FRAP), fosfomolibdat ve metal şelatlama testlerini içeren farklı kimyasal metotlar ile test edildi. Ekstrakların enzim inhibitör özellikleri kolinesterazlar (AChE ve BChE), tirozinaz, amilaz ve glukozidaza karşı test edildi. Özütlerin kimyasal profilleri ve biyolojik özellikleri kullanılan çözücü ve bitki kısmına bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Genel olarak, toprak üstü kısımlarından elde edilen metanol ve su özütleri diğer özütler ile karşılaştırıldığında daha yüksek antioksidan yetenekler sergilemiştir. Bununla birlikte, enzim inhibitör özelliklerde farklı sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, Scorzonera taksonları kimyasal komposizyonlara ek olarak farklı biyolojik özellikler sergilemişlerdir. Özetle, elde edilen sonuçlar Scorzonera taksonlarınının farmasötik ve gıda endüstrileri için biyoaktif bileşiklerin önemli bir kaynağı olarak düşünebileceğini önermektedir.
In this study, chemical composition, antioxidant abilites, and enzyme inhibitory effects of hexan, ethyl acetate, dicholoromethane, methanol and water extracts obtained from three Scorzonera taxa (S. hieraciifolia, S. hispanica and S. tomentosa) aerial parts and roots were investigated. Chemical compositions of these extracts were displayed by total phenolic and flavonoid content. Antioxidant properties was assayed by different chemical methods including free radical (DPPH and ABTS), reducing power (CUPRAC and FRAP), phosphomolybdenum and metal chelating. Enzyme inhibitory effects of the tested extracts were examined against cholinesterases (AChE and BChE), tyrosinase, amylase and glucosidase. The chemical profiles and biological properties of the tested extracts were affected by extraction solvent and plant parts used. Generally, the methanol and water extracts from aerial parts exhibited stronger antioxidant abilities when compared other extracts. However, different results were obtained for enzyme inhibitory properties. Likewise, we observed that the tested Scorzonera taxa possessed different biological properties as well as chemical composition. To sum up, the obtained results suggested that the Scorzonera taxa could be considered as promising sources of bioactive compounds in pharmaceutical and food industries.

Antioksidan kapasite, Enzim İnhibisyonu, Antioxidant capacity, Enzyme inhibitory

Ak, G. (2020). Üç Scorzonera Taksonuna Ait Ektstrakların Antioksidan Kapasiteleri ve Enzim İnhibitör Potansiyelleri Üzerine Bir Çalışma. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.