Çocuk Diş Hekimliğinde Gümüş Diamin Florür Kullanımı

Selçuk Üniversitesi

Gümüş diamin florür (GDF); diamin gümüş iyonu ve florür iyonundan oluşan renksiz ve topikal olarak uygulanabilen alkalen bir çözeltidir. Anti-karyojenik özellikleri ve dental plak biyofilminin büyümesini inhibe etmesi nedeniyle çürük kontrolünde kullanılan, minimal invaziv diş hekimliği yaklaşımlarından birisidir. COVID-19 pandemisi sonrasında, aerosolsüz diş hekimliği uygulamalarına yönelimin artmasıyla oldukça popüler hale gelmiştir. Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği (The American Academy of Pediatric Dentistry, AAPD) özel sağlık bakım ihtiyacı olan çocuklar da dâhil olmak üzere çocuk ve ergenlerde çürük yönetimi için GDF kullanımını tavsiye etmektedir. Bu derlemede; GDF'nin, diş dokuları üzerindeki etkileri, farklı uygulama yöntemleri ve farklı dental materyallerle birlikte kullanımı güncel literatür ışığında özetlenmiştir.
Silver diamine fluoride (SDF); it is a colorless and topically applicable alkaline solution, composed of diamine silver ion and fluoride ion. It is one of the minimally invasive dentistry approaches which is used in caries control due to its anti-cariogenic properties and inhibition of dental plaque biofilm growth. After the COVID-19 pandemic, it has become very popular with the increasing trend towards aerosol-free dentistry practices. The American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) recommends the use of SDF for caries management in children and adolescents, including children with special health care needs. In this review; the effects of SDF on dental tissues, different application methods of SDF and its use with different dental materials were summarized in the light of current literature.

Diş Çürüğü, Florür, Gümüş, Çocuk Diş Hekimliği, Dental Caries, Fluoride, Silver, Pediatric Dentistry

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Uçar, Z., Akyıldız, B. M., (2022). Çocuk Diş Hekimliğinde Gümüş Diamin Florür Kullanımı. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 9 (2), 652-661. Doi: 10.15311/selcukdentj.980001