Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmamın amacı, Almanca Bölümü öğrencilerinin ihtiyaçlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Geçerlik ve güvenirlik çalışması 2005-2006 Eğitim Öğretim yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği Bölümü, Fen-Edebiyat Fa- kültesi Almanca Bölümü, YADAM Yabancı Dil Eğitim Merkezinde okumakta olan 229'u kız, 66'sı erkek toplam 295 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada gerekli bilgileri toplamak amacıyla ?Kişisel Bilgi Formu'' ve ?Psikolojik htiyaçlar Ölçeği? kullanılmıştır. Temel Psikolojik htiyaçlar Ölçeği; özerklik, yeterlik ve ilişki olmak üzere üç alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırmada istatistiksel teknik olarak ?t? testi ve ?varyans analizi? kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; cinsiyet değişkeni açısından sadece ilişki ihtiyacında anlamlı bir fark bulunmuştur. Almancayı öğrenme değişkeni açısından özerklik boyutunda en yüksek ortalama Almancayı kendi kendine öğrenen öğrencilere aittir. Özerk- lik, yeterlik ve ilişki bakımından anne ve babalarının öğretim düzeylerine göre farklılıklar bulunmuştur.
The aim of this study is observing the German study student?s needs according to the different variables. Currency and reliability study has been carried out on 229 female, 66 male, totaly 295 students who are studying German in Selcuk University Education Faculty, German theacher class and YADAM Foreign Language Center, in 2005-2006. To gather the informations needed in the study, personal information form and psychological needs scale have been used. The basic psychological needs scale is consisted of three main dimensions; autonomy, competency and relationship. In the study, `t? test and varionce analysis have been used as statistical technigue. According to the obtained discoveries, only the difference has been found inneed of relationship trough the sex change.In the point of learning German change the highest average belongs to the students who learns German by themselves.In Autonomy, adequacy and relationship, there have been found differences according to the educational situation of parents.

Almanca, German, Öğrenciler, Students, Yabancı dil öğrencileri, Foreign language students, Yabancı dil öğretimi, Foreign language teaching

Uysal, H. (2006). Almanca bölümü öğrencilerinin ihtiyaçlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.