Geçmişten günümüze Yahudi mezheplerinin mesih anlayışı ve mesihi hareketler

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Yahudilikte mesih inancı önemli bir yer tutmaktadır. Gerek M.Ö. 586 Babil sürgünü gerekse M.S. 70'te Romalıların Kudüs'ü işgal edip kutsal mabedi yıkmaları onları mesihi inanışa biraz daha sürüklemiştir. Hep bir gün Davud soyundan birisinin gelip onları bu acıdan kurtaracağı kutsal topraklara götüreceği ümidiyle yaşamışlardır. Yahudiler Mesih geldiğinde Tanrı krallığını kuracağını ve Süleyman mabedini yapacağına inanmaktadır. Mesih inancı mezhepler arasında farklılık gösterir. Örneğin Reconstrutionism, Reformistler bir insan olarak mesihi reddetmiş ve bu kavramı dua kitaplarından çıkarmışlardır. Ortodokslar mesihe inanır ve beklemeye devam ederler. Conservative ise kurtarıcı inancını mesihi bir dönemle ifade eder. İşte büyük bir çoğunluğun kurtarıcı beklemesi birçok sahte mesihin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bunların en önemlisi Sabatay Sevi'dir.
The Messianism is take an important place in Jewishness. Both the Babel Banishment (B.C. 586) and the Occupation Of The Jarusalem by the Romans (A.D. 70) confirm this believing. They believe that someone come from David?s descent and save them from all the suffering and take along them to holy land. The jews believe that when the messiah come, he constitute a God Kingdom and built the Süleyman temple. The Messihanism is differ in interdenominational. For example in Reconstrutionism, the reformers reject the messiah as of person and eject this concept from the prayer books. The orthodox believes messiah and they stil waiting him. The Conservative are represent the messihanism with a messiah period. As a result because of the many majorities waiting the messiah, there was many apocrypha messiahs appear. The one of the most important of them name is Sabatay Sevi.

Felsefe, Philosophy, Din, Religion, Yahudilik, Jewish, Mesih inancı, Messianism

Daşbadem, İ. (2008). Geçmişten günümüze Yahudi mezheplerinin mesih anlayışı ve mesihi hareketler. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.