Selçuk Üniversitesi

Amaç: Bireysel ve toplum ağız sağlığının değerlendirilmesinde sık kullanılan muayene bulguları diş çürüğü, eksik diş, dolgu, kök kanal tedavisi ve protetik restorasyonların varlığıdır. Bu bulgulardan oluşan dental durum kişiye özel olduğundan postmortem değerlendirmelerde kimliklendirme açısından da önemli veriler sağlar. Bu çalışmanın amacı, yaş ve cinsiyetin panoramik radyografide dolgu, kanal tedavisi, kron, çürük ve eksik diş varlığı üzerinde etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: 277 kadın ve 180 erkek hastaya ait toplam 457 panoramik radyograf rastgele seçildi. Hastalar yaşlarına göre 5 farklı gruba; cinsiyet açısından da erkek ve kadın olarak iki farklı gruba ayrıldı. Panoramik radyografta üst ve alt çeneler anterior ve posterior olarak segmentlere ayrıldı. Bu bölgelerdeki kök kanal tedavisi (KT), dolgu (D), kron (K), çürük (Ç) ve eksik diş (E) varlığı her bir hasta için kaydedildi. Elde edilen veriler Pearson ki-kare, Pearson kesin (Exact) kikare testi ve Mann Whitney U testi yapıldı (?=0.05). Parametrelerin risk faktörlerinin değerlendirilmesi için lojistik regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Üst ve alt posterior bölgelerde KT görülme sıklığı birbiriyle ilişkili olarak bulunmuştur (p<0.05). Üst anterior bölgede dolgu görülme sıklığı üst ve alt posterior bölgelerde görülme sıklığıyla; üst posteriorda dolgu görülme sıklığı alt posterior ve üst anterior bölgelerde dolgu görülme sıklığı ile anlamlı derecede ilişkili olarak bulunmuştur (p<0.05). Üst ve alt posterior bölgelerde çürük görülme sıklığı birbirleriyle, üst anterior bölgede çürük görülme sıklığı alt anterior ve alt posterior bölgede görülme sıklığıyla ilişkili olarak bulundu (p<0.05). Herhangi bir bölgede eksik diş?görülme sıklığı diğer bölgelerde görülme sıklıklarıyla ilişkili olarak izlendi (p<0.05). Sonuç: Eskişehir iline ait bir popülasyonda yapılan bu çalışmada, ağızda farklı bölgelerde eksik diş görülme sıklıkları birbiri ile ilişkili olarak bulundu. Alt ve üst posterior bölgelerde dolgu varlığı kadınlarda önemli derecede fazla izlendi.
Background: The most useful clinical parameters for evaluation of individual and community oral health are the presence of caries, tooth missing, filling, root canal treatment ve prosthetic restorations. Since the dental condition composed of these findings is personal, it also provides substantial data in terms of identification in postmortem assessments. The purpose of this study was to evaluate the effect of age and gender on filling, root canal treatment, crown, caries and missing teeth on the panoramic radiograph. Methods: A total of 457 panoramic radiographs of 277 female and 180 male patients were randomly selected. Patients were divided into 5 groups according to their ages and divided into two groups according to gender. On the panoramic radiograph, the upper and lower jaws were divided into anterior and posterior regions. The presence of root canal treatment (KT), filling (D), crown (K), caries (Ç) and missing tooth (E) in these areas was recorded for each patient. The obtained data were analyzed using Pearson Chisquare, Pearson Exact Chi-square test and Mann Whitney U tests (? = 0.05). Logistic regression analysis was performed to evaluate the risk factors of the parameters. Results: The incidence of KT in the upper and lower posterior regions was found to be related to each other (p <0.05). The incidence of filling in the upper anterior region was found to be related to the upper and lower posterior regions; the incidence of filling in the upper posterior region was found to be significantly related to the lower posterior and upper anterior regions (p <0.05). The incidence of caries in the upper and lower posterior regions was found to be related to the upper anterior region in the lower anterior and lower posterior regions (p <0.05). The incidence of missing teeth in any region was found to be related to the incidence in other regions (p <0.05). Conclusion: In this study which was conducted in a population of Eskisehir province, the incidence of missing teeth in different regions of the mouth was found to be related to each other. In the upper and lower posterior regions, the presence of filling was observed significantly more in women.

Adli diş hekimliği, çürük, diş eksikliği, dolgu, kök kanal tedavisi, kron, panoramik radyografi, Forensic dentistry, caries, missing tooth, filling, root canal treatment, crown, panoramic radiography

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Yeşilova, E., Irmak, Ö., Kılıçarslan, M. A., (2018). Panoramik radyografi üzerinden yaygın görülen dental durumların yaş ve cinsiyetle ilişkisinin değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 5 (3), 239-245. Doi: 10.15311/selcukdentj. 438939