2014-01-30

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu tez çalışmasında, malzeme biliminde nanoparçacık takviyeli kompozitlerin geliştirilmesinde yeni ve ilgi çekici bir konu haline gelen bor nitrür nanolevhaların ark deşarj yöntemi ile sıvı azot ortamı içerisinde üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen yapıların karakterizasyonlarının belirlenmesinde taramalı elektron mikroskobu, geçirimli elektron mikroskobu, X-ışınları difraksiyonu ve Fourier dönüşümlü infrared spektroskopisi analizlerinden yararlanılmıştır. Daha sonrasında ise bor nitrür nanolevha (BNNL) takviyeli ve epoksi matrisli polimer nano kompozitlerin modifikasyonu çalışılmıştır. Üretilen nanokompozitler çekme deneylerine maruz bırakılmış ve bor nitrür nanolevha katkısının mekanik ve termal özelliklere etkisi araştırılmıştır. Son olarak VARTM yöntemi ile BNNL-karbon kumaş/epoksi hibrit tabakalı kompozitler üretilmiş ve bor nitrür takviyesinin çekme ve eğilme davranışlarına etksi incelenmiştir. Deneylerin ardından numunelerin kırılma yüzeyleri taramalı elektron mikroskobu ile görüntülenerek numunelerin hasar mekanizmaları incelenmiştir.
In this study, nanoparticle reinforced composites in material science and engaging in the development of boron nitride, which has become a new subject, arc discharge method in liquid nitrogen atmosphere were produced. Synthesized materials characterization were made by, scanning electron microscope, transmission electron microscope, X-ray diffraction and fourier transform infrared spectroscopy analysis. Afterwards, boron nitride reinforced epoxy matrix polymer nano-composites have been studied modification. Nanocomposites produced were subjected to tensile tests and the mechanical properties of boron nitride additive effect was determined. Finally, with VARTM method BNNL-carbon fiber / epoxy hybrid composite produced and the effect ofthe tensile and flexural behavior of boron nitride has been investigated. After the experiments, the fracture surfaces of samples imaged by transmission electron microscope and damage mechanisms were examinated.

Ark deşarj, Arc discharge, Bor nitrür, Boron nıtrıde, Karakterizasyon, Characterızatıon, Nanokompozit, Nanocomposite, Vartm

Ulus, H. (2014). Ark deşarj yöntemi ile bor nitrür nano levha üretimi karakterizasyonu ve karbon kumaş/epoksi kompozitlerin mekanik özelliklerine katkısının incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.