Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırmada; 2019-2020 sezonu 17 Yaş Altı Erkekler Avrupa Voleybol Şampiyonasına katılan 8 erkek voleybol takımı (12x8=96 sporcu) ve bu takımların birbirleri ile yaptığı gurup elemesi, yarı final ve final etabında oynadıkları maçların istatistiki bir yaklaşım ile analiz edilerek takımların takım başarısına etki eden teknik ve fiziksel değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2019-2020 sezonu 17 Yaş Altı Erkekler Avrupa Voleybol Şampiyonasında takımların oynadıkları 56 karşılaşmanın müsabaka analizi raporları ve takımların yaş, boy, vücut ağırlığı, hücum yüksekliği, blok yüksekliği gibi değerleri Avrupa Voleybol Konfederasyonu’nun (C.E.V.) resmi internet sitesinden alınmıştır. Bu değerler takım liderleri tarafından C.E.V’e bildirildiği için doğru kabul edilmiştir. ‘’Data Volley 2007 Professional 3.4.0’’ programında, müsabaka anında elde edilen değerlerle oluşturulan müsabaka analiz raporlarındaki veriler kullanılarak her değişken için her takıma ait bir değer elde edilmiştir ve ‘’Microsoft Excel’’ programında grafik haline getirilmiştir. Değişkenlerin birbirleri ile ilişkisinde hangi korelasyon analiz türüne uygun olduğunu tespit etmek için normallik testleri için Basıklık, Çarpıklık değerleri, Kolmogorov Smirnov ve Shaphiro Wilks testlerinden yararlanılmıştır. Microsoft Exel’de bulunan bu ortalamaların ‘’SPSS 16‘’ programında ‘’Spearman’s rho’’ testi uygulanarak birbirleri ile olan ilişkilerine bakılmış ve sonuçlar grafik haline getirilmiştir. Test uygulanırken anlamlılık düzeyi p<0,05 ve p<0,01 olarak kabul edilmiştir. Değişkenlerin başarı ile olan ilişki düzeylerine, bakılırken 8 takım arasında birinci olan takıma 8 değer, sonuncu olan takıma 1 değer verilerek korelasyonları yapılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda sporcularda analiz edilen ix fiziksel ve teknik unsurlardan boy, blok yüksekliği, toplam servis karşıma ortalaması, servis karşılama hata ortalaması, mükemmel servis karşılama hata ortalaması, hücum, hücum hata ortalaması, hücumda bloğa takılma ortalaması ve set başına basit hata ile başarı arasında negatif yönde ilişki bulunurken, smaç yüksekliği, win-lost oranı, servis ortalaması, servis hata ortalaması, hücum blok takılma ortalaması, toplam hücum sayı ortalaması, blok sayı ortalaması, break-point ile başarı arasında ise pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ışında maç analizlerinin antrenörler ve sporcular açısından başarı için planlanacak olan süreçte önemli bir kılavuz olabileceği, takımların maç raporunda bulunan müsabakaya ve sporculara ait olan değişkenlerin daha kapsamlı şekilde araştırma yapmaları önerilebilir.
In this research, it’s aimed to analyze technical and physical changes of volleyball players who has attended European Volleyball Champions under the age of 17 in 2019-2020 season. Participants of championship consists of 8 men team and 96 players who played qualifiers, quarter, semi and final attempts in 56 matches. Analysis reports of championships have provided by official website of European Volleyball Confederation (C.E.V.) including details of match reports, participants’ ages, heights, attacking and blocking datas. These datas has been approved by the official team leaders. In the program of Data Volley 2007 Professional 3.4.0, it’s able to analyze every single detail changes of teams and individual efforts as well and thus datas gathered a graphic report on Microsoft Excel. Tests of Sapphire Wilks, Kolmogorov Smirnov, prepotency and deviancy has been applied in order to understand meaning of datas provided by the estimation Correlation of the reports. The relationship between these averages in Microsoft Excel was examined by appliying “Spearman’s rho” test at “SPSS 16” programme and the results are graphed out. It was accepted the level of significance p<0,05 and p<0,01, while appliying the test. As searching the variables relationship with achivement, it was made correlations like the first team among 8 teams was given 8, the last team was given 1. The findings showed that while there is a negative relationship between xi achivement and the physical and technic factors were analised at the players like height, block height, the average of service return, the average of the failure of service return, the average of the failure of excellent service return, attack, the average of failure of attack, the average of facing with block while the attack and basic failure amount per set, there ise a positive relationship between achivement and spike height, win-lost rate, the average of service, the average of the failure of service, the average of facing with block while the attack, the average of attack, the average of block, break-point. In the light of these results, planning process of achivement for both tranier and players, the match analyses could be an important guideline and it can be suggest that a broader research could be done about the variables of race and players which are presented at the match report.

Genç Erkek, Voleybol, Başarı, Müsabaka Analizi, Avrupa Şampiyonası

Yılmaz, A., (2022). Genç Voleybolcularda Belirlenmiş Fiziksel ve Teknik Değişkenler ile Başarı Arasındaki İlişki. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.