Toplumsal cinsiyet rollerinin okul öncesi çocuklara çizgi filmlerde yansıtılması: Türk yapımı çizgi filmlerin göstergebilimsel açıdan incelenmesi

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

'Kadınlık' ya da 'erkeklik' rollerinin öğrenilmesinin ilk adımları bebeklik döneminde atılır ancak bu iki cinsiyet arasındaki farkı algılama okul öncesi dönem olan 3-6 yaş aralığında meydana gelir. Bu yaş aralığındaki çocuklar ailelerinde, çevrelerindeki arkadaşlarında, televizyonlarda ve okul öncesi eğitim kurumlarında bu rollerin nasıl bir dağılım içerisinde gerçekleştiğini görürler ve öğrenirler. Temeli mizaha dayalı olan, çocuklar için eğlence ve vakit geçirme aracı olan çizgi filmlerde de 'kadınlık' ya da 'erkeklik' rollerine sıklıkla rastlanır. Bu roller yine çizgi film içerisinde yer alan anne, baba, kardeş, arkadaş, komşu gibi karakterler tarafından yansıtılır. Bu bilgiler ışığında bu çalışmada, kamusal yayıncılık esası gözetilerek yayın yapan TRT Çocuk kanalında yayınlanan Türk yapımı çizgi filmlerdeki 'kadınlık' ve 'erkeklik' rollerinin neler olduğu irdelenir. Bu çizgi filmlerin genel temasına değinilerek hangi sahnelerde hangi davranış biçimlerinin 'kadınlık' ve 'erkeklik' rolü olarak temsil edildiği göstergebilimsel yöntem ile analiz edilmeye çalışılır.
The first steps of learning the roles of 'femininity' or 'masculinity' are taken during infancy, but perceiving the difference between these two genders occurs between the ages of 3-6, which is preschool. Children in this age range see and learn how these roles take place in their families, friends in their environment, on television and in preschool education institutions. In the cartoons, which are based on humor and are a means of entertainment and time for children, the roles of 'femininity' or 'masculinity' are frequently encountered. These roles are reflected by the characters such as mother, father, brother, friend, neighbor in the cartoon. In the light of this information, in this study, what are the roles of 'femininity' and 'masculinity' in Turkish cartoons broadcasted on TRT Children's channel which broadcasts on the basis of public broadcasting. By addressing the general theme of these cartoons, it is tried to be analyzed by semiotic method in which scenes which behavior styles are represented as 'femininity' and 'masculinity' role.

Okul öncesi çocuklar, çizgi film, Pre-School children, cartoon

Özkar, M. (2020). Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Okul Öncesi Çocuklara Çizgi Filmlerde Yansıtılması: Türk Yapımı Çizgi Filmlerin Göstergebilimsel Açıdan İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.