2007-01-12

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Son yıllarda Türkiye'de meydana gelen depremler, yetersiz dayanıma, rijitlik ve sünekliğe sahip betonarme binalarda çok ciddi hasarlara ve yıkımlara neden olmuştur. Çok etkin bir deprem kuşağında yer alan Türkiye'de, sonraki depremlerde böylesi ağır hasarlara ve yıkımlara engel olmak amacıyla, acil ve etkili güçlendirme yöntemlerinin uygulamaya konması gerekmektedir. Günümüzde betonarme yapıların davranışlarının iyileştirilmesi için çeşitli güçlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak, genellikle bu yöntemlerin uygulanması sırasında mevcut yapının kullanımı önemli ölçüde engellenmekte ve bina içinde ilave ince işlerin yapımı gerekmektedir. Günümüzde, hızlı ve etkili bir şekilde güçlendirilmesi gereken okul, hastane gibi binalarını mevcut yöntemlerle güçlendirilmesi bu nedenlerden dolayı sorunlu olmaktadır. Bu sorundan hareketle, bu çalışmanın temelini, mevcut binanın kullanımını aksatmayacak ve ilave işler gerektirmeyecek şekilde, literatürde çok yeni olan binanın dışından yapılacak dış perde duvar uygulaması ile betonarme binaların etkili, pratik ve ekonomik bir şekilde, güçlendirilmesi ve yapılabilirliğinin araştırılması oluşturmuştur. Bu amaçla; iki katlı, iki açıklıklı olarak, 1 / 3 geometrik ölçekle modellenen ve ülkemizdeki betonarme binalarda oldukça sık rastlanan tasarım ve yapım kusurlarını içeren toplam 4 adet özdeş betonarme çerçeve üretilmiş ve 2 adedi boş, 2 adedi ise betonarme dış perde duvar uygulaması ile güçlendirilerek, deprem yüklerini benzeştiren tersinir - tekrarlanır yatay yük altında denenmiştir. Deney elemanlarının kolonlarına uygulanan normal kuvvet seviyeleri, kolonlarda çekme kırılması oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Çalışmada çerçeve kolonlarının boyuna donatı oranı değişimi (Ï t=0.013 ve 0.023) en önemli parametre olarak alınmıştır. Deneyler çelikten yapılmış rijit bir yükleme düzeneğinde yapılmıştır. Düşey konumda denenen numuneler, çelik yükleme düzeneğine temelden rijit olarak bağlanmıştır. Deneysel verilerin değerlendirilmesi ile her bir çerçeve sistemine ait yatay yük taşıma gücü, rijitlik değişimi, enerji tüketme kapasiteleri, vb. özellikleri ile genel davranışları elde edilmiştir. Çalışmanın analitik kısmında ise, sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak yapılan statik itme analizinden elde edilen sonuçlar ile diğer bazı analitik çalışmaların sonuçları, deneysel verilerle karşılaştırılmıştır. Son bölümde ise, elde edilen deneysel ve analitik sonuçlar, irdelenerek değerlendirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
During the last decade, big major earthquakes that caused significant casualties and extensive structural damage have shown that the structures in Turkey are far from possessing qualities that would ensure satisfactory seismic performance. In Turkey, which is situated in an active earthquake zone, some pre-earthquake rehabilitation methods should be applied in order to prevent similar results. Many reinforced concrete structures were also repaired using different technique after the recent earthquakes. There were some significant problems arisen are that these methods require the evacuation of entire buildings during the rehabilitation and also these methods requires the new finishing. Especially for official buildings (schools, hospitals etc.), it is not feasible to evacuate a building in use for a while. The faster and easier method that would not interrupt the use of the building must be developed to improve the seismic safety of reinforced concrete buildings. The main idea of this study is to investigate the new rehabilitation method for existing reinforced concrete structures that were not designed according to the Turkish Earthquake Code-1998 and have lat of structural deficiencies. The scope of this study consists of a group of tests performed in the Earthquake Laboratory of Selcuk University. Two bay - two story 1 / 3 scaled four reinforced concrete specimens were designed and constructed with deficiencies in practice. Four specimens were tested under reversed cyclic lateral loading. The axial load level on columns was approximately equal to tension failure?s axial force level. The specimens were classified into two groups according to the longitudinal reinforcement ratios of columns with 0.013 and 0.023. The reinforced concrete frame specimens were connected to a rigid foundation steel beam before the test. The philosophy behind the design of this was to prevent the rotation at the base of the column. The specimens were tested in a vertical position. According to the experimental schedule at the end of the experiments, load displacement curves, stiffness curves, energy curves are obtained and all the specimens are compared with each other considering their frame characteristics. In the analytical part of the thesis, nonlinear pushover analysis is performed by using finite element method and some other analytical studies? results is performed. The obtaining load-displacement curves and other results from these analysis are compared with experimental data. At the final stage, the experimental and analytical results are evaluated and some suggestion is given.

Deprem davranışı, Betonarme, Yapım kusurları, Güçlendirme, Çekme kırılması, Statik itme analizi, Sonlu elemanlar, Seismic behavior, Reinforced concrete, Structural deficiencies, Strengthening, Tension failure, Pushover analysis, Finite element model

Arslan, M. H. (2007). Kolonları çekme kırılması gösteren sünek olmayan betonarme çerçevelerin dış perde duvar ile güçlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.