Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı; sinter öncesi,sinter sonrası, ayrıca hem sinter öncesi ve sonrası yüksek tranlüsent monolitik zirkonyaya farklı bar basınçları altında uygulanan kumlama işleminin biaksiyal eğilme dayanımına etkisini değerlendirmektir. Yapılan bu çalışmada, CAD/CAM sistemlerinde üretilebilen yüksek translüsent özelliğine sahip zirkonya (Upcera TT Zirconia) disklerinden, CAM cihazını kullanılarak frezeleyip toplamda 108 adet örnek elde edilmiştir. 108 adet örnek rastgele 9 gruba ayrılmıştır. Uygulanan kumlama işlemine göre 1.grup (kontrol), 2.grup: sinter öncesi 0.5 bar kumlama, 3.grup sinter öncesi 1.5 bar kumlama, 4.grup: sinter sonrası 2 bar kumlama, 5.grup: sinter sonrası 3 bar kumlama, 6.grup: sinter öncesi 0.5 bar, sinter sonrası 2 bar kumlama 7.grup: sinter öncesi 1.5 bar kumlama, sinter sonrası 2 bar kumlama, 8.grup: sinter öncesi 0.5 bar kumlama, sinter sonrası 3 bar kumlama, 9.grup: sinter öncesi 1.5 bar kumlama, sinter sonrası 3 bar kumlama. Çalışmamızda üç top üzeri eğilme dayanımı testi uygulanacak örneklere yüzey işlemleri uygulanmıştır. ISO 6872 standartlarına göre kırılma olana kadar yük uygulanmıştır. Grupların içinden rastgele seçilen birer örnek SEM analizi ile incelenmiştir. İstatistiksel analizde veriler Shapiro-Wilk testi, Kruskal Wallis testi ve Dunn testi ile incelenmiştir. Biaksiyel eğilme dayanım değerleri en yüksek kontrol grubunda bulunmuştur (p<0,05). Sinter öncesi veya sonrası farketmeksizin bütün gruplar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında eğilme dayanımının azaldığı görülmüştür(p>0,05). Sadece sinter öncesi kumlama yapılan gruplarda eğilme dayanımı konrtol grubu dışındaki diğer gruplara kıyasla daha yüksek bulunmuştur (p>0,05). Eğilme dayanımı testinde sadece sinter sonrası kumlama uygulanan gruplar ile sadece sinter öncesi kumlama uygulanan gruplarla kıyaslandığında daha düşük dayanım değerleri bulunmuştur (p>0,05).
The aim of this study was to evaluate the effect of different sintering and sandblasting processes on the surface roughness, phase change and bending strength of high translucens monolithic zirconia. In the study, a total of 108 samples were obtained from high translucent zirconia (Upcera TT Zirconia) discs, which can be produced with the CAD/CAM system, by milling using the CAM device. 108 samples were randomly divided into 9 groups. 1.group: control, 2.group: 0.5 bar sandblasting before sinterization, 3.group: 1.5 bar sandblasting before sinterization, 4.group: 2 bar sandblasting after sinterization, 5.group: 3 bar sandblasting after sinterization, 6.group: 0.5 bar before sinterization and 2 bar after sinterization, 7.group: 1.5 bar sandblasting before sinterization and 2 bar after sinterization, 8.group: 0.5 bar sandblasting before sinterization and 3 bar after sinterization , 9.group: 1.5 bar sandblasting before sinter and 3 bar after sinterization. Piston-on -three-balls method was applied on the specimens which surface treatments were completed. According to ISO 6872 standards, the load was applied until fraction. SEM analysis was applied to one sample from each group. Obtained data were analyzed statistically with Shapiro-Wilk test, Kruskal Wallis test and Dunn test. Biaxial flexural strength values were found the highest in the control group (p<0.05). When all groups were compared with the control group, regardless of before or after sinterization, it was observed that the flexural strength decreased (p>0.05). Bending strength was found to be higher only in the groups that were sandblasted before sinterization than in the other groups except the control group (p>0.05). The flexural strength of the groups applied only after sinterization was found to be lower than the groups that were applied only before sinterization (p>0.05).

Eğilme dayanımı, Monolitik zirconia, Kumlama, Flexural strenght, Monolithic zirconia, Sandblasting

Bayraktar, C., (2023). Farklı Sinterleme ve Kumlama Prosedürlerinin Yüksek Translüsent Monolitik Zirkonyanın Eğilme Dayanımına Etkisi. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.