Küreselleşme sürecinde çok uluslu şirketler ve internetin önemi

2006

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi

Küreselleşen dünyada coğrafik sınırların bir önemi kalmamıştır. Bunun en önemli sebebi ise kitle iletişim araçlarındaki hızlı gelişmedir. Fiber optik kablolar, internet, cep telefonları, uydu bağlantıları vb. gelişmeler coğrafik sınırların önemini ortadan kaldırmıştır. Bu sınırlar sadece ülkelerin sınırlarını belirlemekte, ancak iletişim araçlarına karşı bir varlık gösterememektedir. Çok uluslu şirketler dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösterirken o ülkenin coğrafik sınırları içinde varlıklarını sürdürmektedirler. Ancak dünyanın diğer ucundaki genel merkezleriyle haberleşirken de günden güne gelişen kitle iletişim araçlarından faydalanmaktadırlar. Bu çalışmada ise kitle iletişim araçlarının küreselleşmedeki önemi ve çok uluslu şirketlerin bu iletişim araçlarından nasıl faydalandıklarıyla ilgili konulara değinilmeye çalışılmıştır.
In a globalized world, there no longer exists the importance of geographical borders. The most important cause of this is the fast development in mass media instruments. Such developments as fiberoptic wires, internet, cell phones and satellite connections have given an and to the importance of geographical borders. Nowadays, these borders only define the limits among countries, but can’t be effective against the impacts of mass media instruments. While multinational corporations hold their activities and investments in different countries world-wide, their buildings and existence are in the geographical borders of these countries. However, their headquarters can be in another country and these multinational corporations are using mass media instruments more and more to connect their branches with the headquarters. In this study, it was tried to be explained the importance of mass media instruments in globalization and how multinational corporations use these instruments for their communication.

Url: http://josc.selcuk.edu.tr/article/view/1075000243

Küreselleşme, Çok uluslu şirket, Coğrafik sınır, Kitle iletişim araçları, Globalization, Multinational corporations, Geographical borders, Mass media instruments

Selçuk İletişim

Şimşek, S. (2006). Küreselleşme sürecinde çok uluslu şirketler ve internetin önemi. Selçuk İletişim, 4, (3), 166-175.