Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çocuklarda akut gastroenteritler, ülkemiz için hala önemli bir halksağlığı sorunudur. AGE'nin tedavisinde antibakteriyel ve antiparaziter tedavi seçilmişvakalarda verilmelidir. Antibakteriyel ve antiparaziter tedavi planlamada fizikmuayenenin, anemnezin yanında özellikle etyolojiye yönelik yapılan tetkiklerinönemi büyüktür. Tam teşekküllü hastanelerden uzakta yaşayan hastaların AGEetyolojisine yönelik tetkik yaptırma imkanı bulunmamaktadır. Bu hastalara fizikmuayene, anemnez ve laboratuvar tetkiklerinin değerlendirilmesiyle bakteriyel,paraziter veya viral etkenli AGE ayırıcı tanısı yapılmaya çalışılmaktadır. Çoğuzaman, AGE'lerde antimikrobiyal tedavi ayırıcı tanı yapılmadan ampirik olarakbaşlanmakta, dolayısıyla gerekli gereksiz medikal tedavi verilmektedir. Bu çalışmadarutinde bakılabilen akut faz belirteçlerinin bakteriyel, paraziter ve viral AGE'lerinayırıcı tanısında nasıl bir rolü olduğunu göstermek amaçlanmıştır.
Acute gastroenteritis in children is still a major publichealth problem for our country. Antibacterial and antiparasitic treatment of AGEstreatment should be given in selected cases.For The planning of the antibacterial andantiparasitic treatment is needed physical examination and medical history,especially the tests to be conducted for etiology. Routine laboratory tests for AGEsetiology is diffucult to reach for patients who live far from the fully equippedhospital. It is trying to be diagnosed as a bacterial, parasitic or viral AGE with theevaluation of acute phase reactants, physical examination and the history of patients.Sometimes empirical antibacterial and antiparasitic treatments can be seen as asolition for these patients. In this study, aimed to see the acute phase reactants thatcan be measured in routine, how it plays a role in the differential diagnosis ofbacterial, parasitic and viral AGEs.

Akut faz reaksiyonu, Acute phase reaction, Faz ayrışması, Phase separation, Gastroenterit, Gastroenteritis, Gastrointestinal hastalıklar, Gastrointestinal diseases

Göncü, S. (2015). Çocuklardaki akut gastroenteritte akut faz belirteçlerinin ayırıcı tanıdaki rolü. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.