Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Ensititüsü

Bu çalışmada; motor performans deneylerinde kullanılan dört zamanlı buji ateşlemeli, karbüratörlü bir motorun, mevcut ateşleme ve yakıt sistemi bilgisayar üzerinden kontrol edilebilir şekilde yenilenerek, yapılacak olan testlerde sonuçların iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Klasik ateşleme sistemi, kontrol edilebilir elektronik ateşleme sistemiyle ve karbüratör enjektörle değiştirilerek bunları bilgisayardan kontrol edebilecek bir kontrol sistemi kurulmuştur. Benzin ve biyoetanol yakıtları ile motorun orijinal şekliyle ve güncellenmiş şekliyle çeşitli deneyler yapılarak karşılaştırılmıştır. Bu deneylerde motor gücü ve torku, özgül yakıt tüketimi, termik verim, egzoz emisyonları ve yanma analizi sonuçları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; motor torku ve gücünde elektronik kontrollü yakıt ve ateşleme sisteminin kullanılması ile benzinden elde edilen maksimum tork değerinde standart sisteme göre %11,58’lik, ortalama güç değerinde ise %14,4’lük bir artış gözlemlenmiştir. Özgül yakıt tüketiminde tam yükte benzin için %18,32, biyoetanol için %26,95 azalma olmuştur. Termik verimde tam yükte benzin için %22,43, biyoetanol için %36,9 ve silindir içi maks. basınçta benzin için %4, biyoetanol için %8 artış olmuştur. Emisyon değerlerinde ise CO değerinde tam yükte benzin için %6,2, biyoetanol için %20 ve HC değerinde benzin için %3,8, biyoetanol için %7,5 azalma olmuştur. CO2 değerinde benzin için %4,1, biyoetanol için %0,7, NOx değerinde benzin için %14,9, biyoetanol için %5,6 ve O2 değerinde de benzin için %0,7, biyoetanol için %0,4 artış görülmüştür.
In this study, it is aimed to improve the results of the tests to be carried out by renewing the existing ignition and fuel system of a four-stroke spark-ignition, carburetor engine used in engine performance experiments in a computer-controlled manner. The classical ignition system has been replaced with a controllable electronic ignition system and carburetor injector, and a control system has been established that can control them from a computer. Gasoline and bioethanol fuels were compared with the original and updated version of the engine by conducting various experiments. In these experiments, engine power and torque, specific fuel consumption, thermal efficiency, exhaust emissions and combustion analysis results were examined. When the results obtained are evaluated; With the use of electronically controlled fuel and ignition system in engine torque and power, an increase of 11.58% in maximum torque obtained from gasoline and an increase of 14.4% in average power was observed compared to the standard system. Specific fuel consumption decreased by 18.32% for gasoline and 26.95% for bioethanol at full load. At full load, thermal efficiency is 22.43% for gasoline, 36.9% for bioethanol and in-cylinder max. pressure was a 4% increase for gasoline and an 8% increase for bioethanol. In the emission values, at full load, the CO value decreased by 6.2% for gasoline, 20% for bioethanol and HC value decreased by 3.8% for gasoline and 7.5% for bioethanol. There has been an increase CO2 value is 4.1% for gasoline, 0.7% for bioethanol and NOx value is 14.9% for gasoline, 5.6% for bioethanol and O2 value is 0.7% for gasoline, 0.4% for bioethanol.

ateşleme avans kontrolü, benzin, bilgisayarlı kontrol, biyoetanol, püskürtme

Samancı, S., (2022). Buji Ateşlemeli Bir Motorda Yakıt ve Ateşleme Sistemleri için Kontrol Edilebilir Elektronik Kontrol Ünitesi Tasarımı. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.