Amaç: Bu çalışmayla klinik branşlara geçiş yapmış Tıp Fakültesi öğrencilerinin melanositik nevuslar, dermoskopi ve güneşten korunma ile ilgili bilgi ve görüşlerinin değerlendirilmesi, bu bilincin tıp eğitimi sırasında kazanılıp kazanılmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız Haziran-2018 tarihinde Tıp Fakültesi Dönem-3, 4, 5 ve 6 öğrencilerine tarafımızca hazırlanan demografik verileri, nevuslar, dermoskopi, güneş ve güneşten korunma ile ilgili bilgileri ölçmeye yönelik 30 sorudan oluşan anket çalışması olarak planlandı. Veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak, istatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05 olacak şekilde değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamıza 187 öğrenci katıldı. %46,5’i erkek, %53,5’i kadın idi. Yaş ortalaması 23,0751,795 olarak bulundu. Öğrencilerin büyük çoğunluğu melanositik nevus denilince ilk akla edinsel melanositik nevus geldiğini, atipik nevusların malign melanom riski taşıdığını, her benin kansere dönüşmeyeceğini ve benlerin alınmasının tehlikeli olmadığını bildirdiler. Büyük çoğunluğu dermoskopi kelimesini duymuştu, ancak ne işe yaradığını bilmiyordu. Yine büyük çoğunluğu ben ve dermoskopi muayenesi kendine ve yakınlarına hiç yaptırmamıştı. Büyük oranda güneşten korunuyorlardı, ancak güneşten koruyucu krem kullanım oranı ve kullanma sıklığı düşüktü. Güneşten koruyucu kremler hakkındaki bilgi düzeyleri de düşük –orta düzeydeydi. Genel olarak dönem arttıkça, özellikle dermatoloji stajının alındığı Dönem-5 öğrencilerinde soruların doğru cevaplanma oranı daha yüksekti.Sonuç: Öğrencilerimizin nevuslar, deri kanserleri ve kanser gelişimi için risk faktörleri, güneşten korunma konusundaki bilgilerinin orta-iyi düzeyde, dermoskopi ile ilgili bilgilerinin zayıf olduğu görüldü. Tıp eğitimi sırasında bu konuların sadece dermatoloji stajında değil de, diğer dönemlerde de ara ara işlenmesi bu konudaki eksikliği azaltmakta ve öğrencilerimizin daha iyi bilinçlenmesinde faydalı olabilir görüşündeyiz.
Background: The aim of this study is to evaluate the knowledge and opinions of the medical faculty students who have switched to clinical branches, about melanocytic nevi, dermoscopy and sun protection and to determine whether this consciousness is gained during medical education.Materials and Methods: Our study was planned as a survey which consisted of 30 questions about the demographic data, nevi, dermoscopy, sun and sun protection prepared by us in June-2018 for medical students, term-3, 4, 5 and 6. Data were evaluated by using SPSS 22.0 program and p 0.05 was used.Results: 187 students participated in our study. 46.5% were male and 53.5% were female. The average age was 23,075 1,795. The majority of the students reported that melanocytic nevus was the first to be considered as melanocytic nevi, atypical nevi had a risk of malignant melanoma, all nevis would not turn into cancer and that it was not dangerous to take mites. Most of them had heard the word dermoscopy, but didn't know what it was for. Again, the most majority of nevi and the dermoscopy examination had never made it to himself and his relatives. They were largely protected from the sun, but the rate of use of sunscreen was low and the frequency of use was low. Their level of knowledge about sunscreen creams was also low to moderate. In general, as the period increased, the correct answer rate was higher in the period-5 students, especially in the dermatology internship. Conclusion: Our students knowledge on sun protection, nevi, skin cancers and risk factors for cancer developmentwere moderate to good and dermoscopy related information was weak. During medical education, we think thatthese issues cannot only be used in dermatology internship, but also intermittently in the other periods.

Cerrahi

Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

İslamoğlu, Z. G. K., Demirbaş, A. (2019). Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Melanositik Nevusler, Dermoskopi ve Güneşten Korunma İle İlgili Bilgi, Tutum ve Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(2), 90-99.