Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Çevrim içi sosyal sermayenin belirleyicilerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada, algılanan sosyal destek, sosyal medya kullanım amaçları ve sosyal medya kullanım sıklığının, çevrim içi sosyal sermaye üzerindeki etkisi alan araştırması ile incelenmiştir. Konya’da 787 kişiyle yüz yüze yürütülen araştırmada; katılımcıların çevrim içi sosyal sermaye düzeyini ölçmek için Williams’ın (2006) Çevrim İçi Sosyal Sermaye Ölçeği kullanılmıştır. Algılanan sosyal destek düzeyini ölçmek içinse Zimet vd.’nin (1998) geliştirdikleri, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların çevrim içi sosyal sermaye düzeyi düşük, algılanan sosyal destek düzeyi ise yüksektir. Çevrim içi sosyal sermayenin belirleyicilerine yönelik önerilen model anlamlıdır. Buna göre çevrim içi sosyal sermayenin en önemli üç belirleyicisi; özel biri kaynaklı algılanan sosyal destek, aile kaynaklı algılanan sosyal destek ile arkadaşlık kurma amacıyla sosyal medya kullanımıdır. Çalışmada, çevrim içi sosyal sermayenin alan araştırmasında yer alan diğer değişkenlerle ilişkisi ortaya konulmuştur.
In this study, which aims to reveal the determinants of online social capital, the effect of perceived social support, social media use purposes and frequency of social media use on online social capital was examined by field research. In the research conducted face to face with 787 people in Konya; Williams' (2006) Online Social Capital Scale was used to measure participants' online social capital level. In order to measure the level of perceived social support, the Perceived Social Support Scale developed by Zimet et al. (1998) was used. According to the findings, the level of online social capital of the participants is low and the level of perceived social support is high. The proposed model for determinants of online social capital makes significant. Accordingly, the three most important determinants of online social capital are; perceived social support from someone private is the use of social media for the purpose of building friendships with perceived social support from the family. In the study, the relationship of online social capital with other variables in the field research was revealed.

Çevrim İçi Sosyal Sermaye, Algılanan Sosyal Destek, Sosyal Medya, Online Social Capital, Perceived Social Support, Social Media

Öztat, F., (2023). Çevrim İçi Sosyal Sermayenin Belirleyicileri: Algılanan Sosyal Destek, Sosyal Medya Kullanım Amaçları ve Sosyal Medya Kullanım Sıklığı. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.