Kimlik ve güç ekseninde insan güvenliği: Japonya örneği

2015-02-12

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Japonya örneği üzerinden insan güvenliği temelli diplomasinin ana motivasyonlarını anlamayı hedefleyen bu tez çalışmasında üç farklı konunun altı çizilmiştir. Öncelikle Soğuk Savaş sonrası dönemde ana akım ortodoks güvenlik söyleminin nasıl dönüştüğü ve bu dönüşüme müteakip olarak insan güvenliğinin yeri ve önemine değinilmiştir. Merkezine insanı alan gerek uluslararası örgütler nezdinde gerekse de ulusal devletler nezdinde uygulama imkânı kazanan insan güvenliği perspektifi, yalnızca teorik değil pratik hayatta da yansımalara sahip olmuştur. Çalışma kapsamında ikinci olarak, insan güvenliğinin dış politikalarda nasıl ve niçin yansıma bulduğu mevcut uluslararası ilişkiler (meta) kuramları yardımıyla açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda konstrüktivizm ve rasyonalist bir kuram olarak realizm, devletlerin insan güvenliği temelli politikalarının kuramsal belkemiğini oluşturmuştur. Tezin bu bölümünde ayrıca rasyonalist ve konstrüktivist kuramları meczeden bir yaklaşım olarak neoklasik realizm kapsayıcı bir çerçeve olarak sunulmuştur Üçüncü ve son olarak bu tez, Japon dış politikasında insan güvenliği temelli praksisin tarihsel dinamiklerini yukarıda ortaya konulan teorik çerçevede anlamlandırılmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda neoklasik realizmin ortaya koyduğu çerçevede Japonya'nın insan güvenliği ile bağlantılı dış politikası güç ve kimlik ekseninde açıklanmaya çalışılacaktır. Bu çerçevede Japon dış politikasını şekillendiren parametrelerin yalnızca dış politik kimliğine yön veren pasifist/antimilitarist normlardan kaynaklanan kimlik unsuru değil çıkarlar ile bağlantılandırılabilecek uluslararası sistemin gereklilikleri olduğu iddia edilmektedir.
This thesis aims to understand the main motivations of human security centered diplomacy in the case of Japan. Three issues are underscored within the framework of this thesis. Firstly, it deals with how the mainstream orthodox security understanding has been changed in the post-cold war period and the place and importance of human security that follows this change. Putting human on its center, human security perspective that is utilized by both nation states and international organizations has not remained only a theoretical point of view but also has some practicality in real life. Within the framework of this study, secondly, this thesis aims to shed light on how and why human security has been reflected on foreign polices of the states with the help of current (meta) theories of international relations. In this context, constructivism and realism as a part of rationalist meta theory are deemed as theoretical backbones of states' diplomacies based on human security. Additionally, in this chapter, neoclassical realism is introduced as a theory integrating constructivism and rationalism that eventually allows for a more comprehensive framework. Thirdly and lastly, this thesis attempts to understand the historical dynamics of Japanese human security based praxis according to the abovementioned theoretical framework. In this context, by drawing from the neoclassical realism, Japanese foreign policy with regards to human security is analyzed from the standpoints of power and identity. In this framework, it is argued that the basic parameters that shape Japanese foreign policy is not only identity stemming from pacifist/ antimilitarist norms but also interests arising from international necessities.

İnsan güvenliği, Japonya, Dış politika, Neoklasik realizm, Human security, Japan, Foreign policy, Neoclassical realism

Özşahin, M. C. (2015). Kimlik ve güç ekseninde insan güvenliği: Japonya örneği. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.