Algılanan örgütsel adaletin örgütsel muhalefet üzerindeki etkisinde çalışan sesliliğinin rolü: Bankacılık sektöründe bir araştırma

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmada, algılanan örgütsel adalet kavramı, teorileri, boyutları, unsurları ile örgütsel muhalefet kavramı, temelleri, önemi üzerinde durularak çalışan sesliliği, boyutları ve çalışan sesliliğine etki eden faktörler incelenmiş ve bu kavramların birbirleri üzerindeki etkileri incelenerek bankacılık sektöründe bir uygulama yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, banka çalışanlarının örgütsel adalet algısının örgütsel muhalefet üzerindeki etkisinde çalışan sesliliğinin aracı rolünü analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda Konya ilindeki banka çalışanlarına kolayda örnekleme yoluyla anket yöntemi temel alınarak bir araştırma yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, banka çalışanlarının örgütsel adalet algısı ile örgütsel muhalefet düzeyi arasında istatistiksel bakımdan anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde banka çalışanlarının örgütsel adalet algısı ile çalışan sesliliği arasında istatistiksel bakımdan anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, algılanan örgütsel adaletin örgütsel muhalefet üzerindeki etkisinde çalışan sesliliğinin kısmi aracı rolü oynadığı tespit edilmiştir.
In this study, the concept of perceived organisational justice and its theories, dimensions, factors; the concept of organisational dissent, putting emphasis on its foundations and importance, employee voice, its dimensions and the factors affecting it are examined and a research is conducted in banking sector by analysing the effects of these concepts on each other. The aim of this study is to analyse intermediary role of employee voice in the effect of bank employees' perception of organisational justice on organisational dissent. For this purpose, a survey was conducted on the basis of questionnaire method using convenience sampling with the bank employees in Konya province. According to research findings, there is a significant and positive relationship between organisational justice perception and level of organisational dissent of bank employees. Similarly, a statistically significant and positive relationship was determined between organisational justice perception and employee voice of bank employees. What is more, employee voice was determined to play a partial intermediary role in the effect of perceived organisational justice on organisational dissent.

Adalet algısı, Justice perception

Eryeşil, K. (2018).Algılanan Örgütsel Adaletin Örgütsel Muhalefet Üzerindeki Etkisinde Çalışan Sesliliğinin Rolü: Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.