2023 Aralık

Selçuk Üniversitesi

The aim of this study is to evaluate the relationship between physical activity levels and social media addiction in adolescents. The study was structured as a descriptive correlational research, comprising a cohort of 160 volunteer students (90 female and 70 male) residing in Ağrı, Turkey. The female students had an average age of 15.5 ± 1.2 years, while the male students had an average age of 15.0 ± 1.4 years. Data collection was conducted using two instruments: the Social Media Addiction Scale for Adolescents and the abbreviated version of the International Physical Activity Questionnaire. Data analysis encompassed correlation and regression techniques, with statistical analysis performed using the SPSS statistical software version 26 (SPSS, Inc., Chicago, IL, USA). The results of the study revealed that there was no significant relationship between the participants' physical activity levels and their social media addiction (Beta = 0.53, p > 0.05). It's noteworthy that the R-squared value is negative (-0.07). However, a strong positive correlation was identified between the participants' gender and their overall physical activity levels (z = -2.41, p < 0.05). This positive correlation was also observed in all sub-dimensions, specifically in walking (z = -2.16, p = 0.02), vigorous activity (z = -2.22, p = 0.02), and moderate activity (z = -2.61, p = 0.01). Furthermore, there was no difference in the mean score distributions of the Social Media Addiction Scale for Adolescents by gender (F = 1.34, p = 0.23). However, a weak positive correlation was found between social media addiction and the age of the students (r = 0.362, p = 0.01*). In conclusion, this study does not establish a significant association between social media addiction and physical activity levels in adolescents. However, it highlights a positive correlation between participants' gender and their physical activity levels. These findings may be useful in developing interventions to promote physical activity and reduce social media addiction in adolescents.
Bu çalışmanın amacı, ergenlerde fiziksel aktivite düzeyleri ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışma, Ağrı'da ikamet eden 160 gönüllü öğrenciden (90 kız ve 70 erkek) oluşan bir kohortu içeren tanımlayıcı bir korelasyonel araştırma olarak yapılandırılmıştır. Kız öğrencilerin yaş ortalaması 15.5 ± 1.2, erkek öğrencilerin yaş ortalaması ise 15.0 ± 1.4'tür. Veri toplama iki araç kullanılarak gerçekleştirilmiştir: Ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi'nin kısaltılmış versiyonu. Veri analizi korelasyon ve regresyon tekniklerini kapsamış ve istatistiksel analiz SPSS istatistik yazılımı sürüm 26 (SPSS, Inc., Chicago, IL, ABD) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri ile sosyal medya bağımlılıkları arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur (Beta = 0.53, p > 0.05). Rkare değerinin negatif (-0.07) olması dikkat çekicidir. Bununla birlikte, katılımcıların cinsiyetleri ile genel fiziksel aktivite düzeyleri arasında güçlü bir pozitif korelasyon tespit edilmiştir (z = -2.41, p < 0.05). Bu pozitif korelasyon, özellikle yürüme (z = -2.16, p = 0.02), şiddetli aktivite (z = -2.22, p = 0.02) ve orta şiddetli aktivite (z = -2.61, p = 0.01) olmak üzere tüm alt boyutlarda da gözlemlenmiştir. Ayrıca, Ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeğinin ortalama puan dağılımlarında cinsiyete göre bir fark bulunmamıştır (F = 1.34, p = 0.23). Ancak, sosyal medya bağımlılığı ile öğrencilerin yaşları arasında pozitif yönde zayıf bir korelasyon bulunmuştur (r = 0.362, p = 0.01*). Sonuç olarak, bu çalışmada ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki kurulmadığı ortaya konmuştur. Ancak, katılımcıların cinsiyetleri ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında pozitif bir korelasyon olduğunu vurgulanmaktadır. Bu bulgular, ergenlerde fiziksel aktiviteyi teşvik etmeye ve sosyal medya bağımlılığını azaltmaya yönelik müdahalelerin geliştirilmesinde faydalı olabilir.

Behavior, Lifestyle, Social Media Impact, Davranış, Yaşam tarzı, Sosyal Medya Etkisi

Turkish Journal of Sport and Exercise

Yılmaz, D. A., Dege, G., Çağıran, İ. H., (2023). The Association Between Physical Activity Levels and Social Media Addiction Among Adolescents: A Descriptive Correlational Study. Turkish Journal of Sport and Exercise, 25(3), 499-507. DOI: 10.15314/tsed.1318092