Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

This study was conducted in a descriptive relational type in order to determine the level of belief towards mental illness in university students and to examine its relationship with empathic tendency and social distance level. The population of the research consisted of 817 students studying in the 4th grade of the Faculty of Health Sciences and the Faculty of Nursing of a university in Konya, and the sample was 678 students. Personal Information Form, Beliefs towards Mental Illness Scale (BMI), Empathic Tendency Scale (EES) and Social Distance Scale (SDI) were used to collect data. Number, percentage, mean and standard deviation for descriptive statistics; In the analysis of comparative data, independent groups t test, One Way ANOVA test, Pearson correlation analysis and multiple linear regression analysis were used. According to the research findings, it was determined that the total score average of the students' beliefs about mental illness was 51.01±16.17. It was found that there was a statistically significant difference between the students' marital status, perception of economic status, the longest place of residence, mother and father's employment status, father's education level, educational status, and taking courses for mental illnesses and the mean score of the beliefs towards mental illness scale. (p<0.05). It was determined that there was a high level of negative correlation between the students' beliefs about mental illness and the age variable, empathic tendency and social distance level. It was observed that the effective determining factors explained 86.6% (Adjusted R2= 0.826) of the change in the mean score of belief towards mental illness. As a result, the average score of the students' belief in mental illness was below the medium level; On the other hand, it was found that empathic disposition and social distance mean scores were above the medium level and were effective on the mean score of belief in mental illness. In this context, it is recommended to determine the psychosocial factors that are effective in the emergence of negative beliefs about mental illness, to investigate their relationship with each other, and to carry out studies to increase awareness about negative beliefs.
Bu çalışma üniversite öğrencilerinde ruhsal hastalığa yönelik inanç düzeyinin belirlenmesi ve empatik eğilim ve sosyal mesafe düzeyi ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ilişkisel türde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Konya’daki bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Hemşirelik Fakültesinin 4. sınıflarında öğrenim gören 817, örneklemini ise 678 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançlar Ölçeği (RHYİÖ), Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ) ve Sosyal Mesafe Ölçeği (SMÖ) kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler için sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma; karşılaştırmalı verilerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, One Way ANOVA testi, pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin ruhsal hastalığa yönelik inançlar ölçeği toplam puan ortalamasının 51,01±16,17 olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin medeni durum, ekonomik durum algısı, en uzun süre yaşanılan yer, anne ve baba çalışma durumu, baba eğitim düzeyi, öğrenim görülen durum ve ruhsal hastalıklara yönelik ders alma durumu ile ruhsal hastalığa yönelik inançlar ölçeği puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur (p<0.05). Öğrencilerin ruhsal hastalığa yönelik inançları ile yaş değişkeni, empatik eğilim ve sosyal mesafe düzeyi arasında negatif yönde yüksek düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir. Etkili olan belirleyici faktörlerin ruhsal hastalığa yönelik inanç puan ortalaması üzerindeki değişimin %86,6’sını (Adjusted R2 = 0,826) açıkladığı görülmüştür. Sonuç olarak öğrencilerin ruhsal hastalığa yönelik inanç puan ortalamasının orta düzeyin altında; empatik eğilim ve sosyal mesafe puan ortalamalarının ise orta düzeyin üstünde ve ruhsal hastalığa yönelik inanç puan ortalaması üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu bağlamda ruhsal hastalığa yönelik olumsuz inançların ortaya çıkışında etkili olan psikososyal faktörlerin belirlenmesi, birbirleri ile ilişkisinin araştırılması ve olumsuz inançlara ilişkin farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir.

Empatik eğilim, Psikiyatri hemşireliği, Ruhsal hastalığa yönelik inanç, Sosyal mesafe, Belief in mental illness, Empathic disposition, Psychiatric nursing, Social distance

Ünal, E., (2021). Üniversite Öğrencilerinde Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnançların Empatik Eğilim ve Sosyal Mesafe ile İlişkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Konya.