Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırmada yaş, cinsiyet, medeni durum, lise mezuniyet düzeyi, öğrenim gördüğü bölüm ile bu bölümlere ait lisans düzeyi ve bölümü isteyerek seçip seçmemek gibi kişisel özellikler ile problem çözme becerisi arasında anlamlı bir ilişkinin varlığının bulunup bulunmaması ile ilgili bilgileri ortaya koymak amacı ile yapılmaktadır. Veriler, Erzurum ilinde bulunan Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 79 beslenme ve diyetetik, 46 çocuk gelişimi, 133 ebelik öğrencilerinin katılımıyla elde edilmektedir. Çalışmada "Kişisel Bilgi Formu"(EK-A), Türkçe uyarlaması AKBIYIK (2002)tarafından yapılan "Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği(EK-B)" ile Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilmiş olan ve Şahin ve ark. (1993) tarafından Türkçe çevirisi yapılan "Problem Çözme Envanteri(EK-C)" veri formlarından yararlanılmıştır. Bir üst-düşünme becerisi olarak eleştirel düşünme ve eleştirel düşünme öğretimi, günümüzde birçok bakımdan son derece önemlidir. Yaşın eleştirisel düşünce ve problem çözme üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Bitirilen lise türüne göre eleştirisel düşünce ve problem çözme düzeylerinin benzer olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların eleştirisel düşünce düzeylerinin bölümü isteyerek seçme durumlarına göre farklılıklar göstermediği tespit edilmiştir. Çalışmada bölümünü isteyerek ve istemeden seçen öğrencilerin eleştirisel düşünce seviyeleri arasında anlamlı fark görülememektedir. Çalışmaya katılan öğrencilerin eleştirisel düşünce düzeylerinin bölümü okuduğu için mutlu olma durumlarına göre anlamlı fark bulunamamaktadır. Bu araştırmada bölümü okuduğu için mutlu olan ve olmayan katılımcıların eleştirisel düşünce seviyelerin de benzerlik görülmektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin eleştirisel düşünce düzeylerinin problem çözme konusu ile ilgili eğitim alma durumlarına göre farklı olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada problem çözme konusunda eğitim alan katılımcıların eleştirisel düşünce düzeylerinin problem çözme konusunda eğitimi almayan katılımcılara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların eğitim gördüğü bölümlere göre eleştirisel düşünce ve problem çözme düzeylerinin benzer olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan ulaşılan verilere göre üniversite eğitim programına eleştirel düşünme düzeyi ve problem çözme becerilerine yönelik kazanımların sağlanması amacı ile üniversitelerin eğitim müfredatına bu tarz programlar eklenebilir ve konu ile ilgili diğer üniversitelerde farklı bölümlerle de bu çalışmanın yapılması önerilerinde bulunulmaktadır.
In this study, it is aimed to reveal information about whether there is a meaningful relationship between age, gender, marital status, high school graduation level, personal education such as undergraduate degree and departmental choice and whether or not to choose the department willingly and problem solving ability. The data are obtained with the participation of 79 nutrition and dietetics, 46 children development, 133 midwifery students of Atatürk University Faculty of Health Sciences in Erzurum. In the study, "Personal Information Form EK (ANNEX-A) was developed by Heppner and Peterson (1982) with the Critical Thinking Trends Scale (ANNEX-B) Türkçe, which was adapted by AKBIYIK (2002) and Şahin et al(1993) Türkçe Problem Solving Inventory (ANNEX-C) was data forms were used. Teaching critical thinking and critical thinking as a top-thinking skill, extremely important in many ways nowadays. Age was not found to be effective on critical thinking and problem solving. Critical thinking and problem solving levels were found to be similar according to the type of high school completed. It was found that the level of critical thinking of the participants did not differ according to their willingness to choose the department. In the study, there is no significant difference between the critical thinking levels of students who willingly and unwillingly choose the department. Since the critical thinking levels of the students who participated in the study read part, there was no significant difference according to their happiness. In this study, it is seen that the critical thinking levels of the participants who are happy and not happy to read the chapter are similar. It was found that the critical thinking levels of the students participating in the research were different according to their education level related to problem solving. In the study, it was found that the level of critical thinking of the participants who were trained in problem solving was higher than those who were not trained in problem solving. The levels of critical thinking and problem solving were found to be similar according to the departments where the participants were trained. According to the data obtained from the research, such programs can be added to the education curriculum of the universities in order to provide the students with critical thinking level and problem solving skills, and it is suggested to carry out this study with different departments in other universities.

Eleştirel düşünme, Critical thinking, problem çözme, problem solving, problem çözme becerisi, problem solving skills

Burhan, G.(2019). Sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin eleştirel düşünme seviyeleri ve problem çözme becerilerinin incelenmesi(Atatürk üniversitesi örneği). (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü ,Konya.