2018-02-07

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Ortodontik tedavi sırasında diş sert dokularında mineral kayıpları (demineralizasyon) meydana gelebilmektir ve buna bağlı olarak mine mikrosertliğinde azalma görülebilmektedir. Bu çalışmanın amacı twin-blok apareyi kullanımına bağlı olarak alt birinci küçük azı dişlerinde meydana gelen olası mineral kayıplarının mine mikrosertlik ölçümleri ile değerlendirilmesidir. Çalışmamıza twin-blok tedavisi sonrası alt birinci küçük azı çekimli sabit tedavi ihtiyacı olan 20 hasta (8 erkek,12 kız; ortalama yaş=12,21±1,12) dahil edilmiştir. Çalışma bölünmüş ağız çalışması olarak tasarlanmıştır. Twin-blok apareyi alt çenede tek tarafta birinci küçük azı dişini kapsarken diğer tarafta birinci küçük azı dişi aparey dışında kalacak şekilde modifiye edilmiştir. Bu şekilde modifiye edilen twin-blok apareyi hastalara 12 ay tüm gün boyunca (yemekler hariç) kullandırılmıştır. Hastaların aparey dışında kalan alt birinci küçük azı dişlerinin (Grup I) ve aparey içinde kalan alt birinci küçük azı dişlerinin (Grup II) bukkal ve lingual bölgelerine Vicker's mikrosertlik ölçüm cihazı ile 200 gr yük 10 sn boyunca uygulanmıştır. Grup I ve Grup II den elde edilen sertlik değerleri birbirleri ile kıyaslanmıştır. Sertlik ölçüm değerlerinin istatistiksel değerlendirilmesinde İki Bağımsız Örneklem t Testi (Student's t) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, aparey dışında kalan dişler (Grup I) ile aparey içinde kalan dişlerin (Grup II) bukkal ve lingual bölgelerinin sertlik değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Grup II'deki dişlerin sertlik değerlerinin bukkal ve lingual bölgelerde, Grup I'deki dişlerin sertlik değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde az olduğu tespit edilmiştir. Her iki grupta, dişlerin bukkal bölgelerindeki sertlik değerlerinin lingual bölgelerindeki sertlik değerine göre anlamlı şekilde az olduğu görülmüştür (p<0,05). Twin-blok apareyi kullanımı sırasında dişlerde mineral kayıpları (demineralizasyon) meydana gelebilmektedir. Klinisyen aparey kullanımına bağlı olası mineral kaybı riskini göz önünde bulundurarak koruyucu önlemler almalıdır.
Mineral losses (demineralization) can occur in the hard tissues of the teeth during orthodontic treatment, which may result in a decrease in enamel microhardness. The aim of this study is to evaluate the hardness changes of the enamel of lower first premolar teeth due to possible mineral losses occurred because of the use of the twin-block apparatus. Twenty patients (12 females, 8 males; mean age=12.21±1.12) who were indicated as lower premolar extraction after twin-block therapy were included in this study. The study was designed as a split-mouth study. The twin-block appliance was modified to accommodate the first premolar tooth on one side while the first premolar tooth on the other side was out of the appliance. This modified twin-block appliance was used for 12 months all day(excluding meals). The buccal and lingual areas of the non-accommodated lower first premolar teeth (Group I) and the accommodated lower first premolar teeth (Group II) were applied by Vicker's microhardness tester 200 g load for 10 sec. Hardness values of Group I and Group II were compared with each other. Two independent samples t (Student's t) were used in the statistical evaluation of microhardness measurements. According to the findings obtained, there was a significant difference between hardness values in buccal and lingual regions of the teeth inside and outside the appliances (p <0.05). The hardness values of the teeth inside the appliance were found to be statistically significantly lower than the hardness values of the teeth outside the appliance in the buccal and lingual regions. The hardness values in the buccal regions of the teeth inside and outside the appliance were significantly lower than the hardness values in the lingual region (p<0.05). Mineral losses (demineralization) can occur in the teeth during the use of the twin-block appliance. The clinican should take protective measures considering the risk of possible mineral loss due to use of the appliance.

Demineralizasyon, Fonksiyonel tedavi, Sertlik, Twin blok, Yan etki, Demineralization, Functional treatment, Hardness, Twin block, Side effect

Mutluol, E. U. (2018). Twin-blok apareyinin alt birinci küçük azi dişleri üzerine demineralizasyona etkisinin değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.