2012-03-23

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Optimizasyon teorisi alternatifler arasından en iyisini seçmek için matematiksel bir model kurmayı ve bu modelin çözümlenmesini içermektedir. Doğrusal programlama, tam sayılı programlama, stokastik programlama, popülasyon tabanlı teknikler gibi birçok optimizasyon tekniği geliştirilmiştir.Parçacık Sürü Optimizasyonu popülasyon tabanlı bir tekniktir. Kuş ve balık sürülerinden sosyal davranış benzetim yoluyla algoritmalar elde etmek için kullanılır. Parçacık Sürü Optimizasyonu doğrusal olmayan problemlerin çözümüne yönelik geliştirilmiştir. Bu çalışmada Optimizasyon ve Parçacık Sürü Optimizasyonu'nun teorik yapısını incelenecek ve Parçacık Sürü Optimizasyonu tekniğinin uygulama alanlarından biri olan portföy optimizasyonu konusunda bir uygulama yapılacaktır. Bu uygulamanın sonuçları ile optimum portföy yapısı ve etkin sınır elde edilmeye çalışılmıştır.
Optimization theory to establish a mathematical model to select the best among the alternatives and the resolution of this model includes. Many optimization techniques such as linear programming, integer programming, stochastic programming, population based techniques have been developed.Particle Swarm Optimization is a technique that population based on. Flocks of birds and fish through the simulation algoritms are used to achieve social behavior. Particle Swarm Optimization has been developed fort he solution of nonlinear problems. This study examined the structure of Optimization and Particle Swarm Optimization and Particle Swarm Optimization technique of theoretical practice in the application will be made in one of its portfolio optimization. The results of this application was attempted to obtain the optimal structure and efficient frontier.

Optimizasyon, Optimization, Optimizasyon teknikleri, Optimization techniques, Parçacık sürü optimizasyonu, Particle swarm optimization, Portföy optimizasyonu, Portfolio optimization

Kutlu, M. (2012). Parçacık sürü optimizasyonu yaklaşımı ile portföy optimizasyonu ve İMKB'de bir uygulama. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.