Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu araştırma, ilköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde yapılandırmacılık yaklaşımına dayalı işbirlikli öğrenmenin öğrencilerin erişi ve tutumlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Konya ili, Karatay ilçesi, İsmil Cumhuriyet İlköğretim Okulunda 5. sınıfta okuyan iki sınıfta gerçekleştirilmiştir. Kontrol gruplu öntest-sontest deneysel desenin kullanıldığı araştırmada, yansız olarak seçilen sınıflardan birinde yapılandırmacılık yaklaşımına dayalı işbirlikli öğrenme (Birlikte Öğrenme ve Grup Araştırması Tekniği) uygulanırken diğer sınıfta ise geleneksel öğretim uygulanmıştır. Verilerin elde edilebilmesi için Sosyal Bilgiler Başarı Testi geliştirilmiş, Kurnaz (2000) tarafından geliştirilen Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeğinden yararlanılmış, Öğrenci Görüşleri Anketi ile Süreç Değerlendirme Ölçekleri kullanılmıştır. Ölçme araçlarından Sosyal Bilgiler Başarı Testi ile Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği deney ve kontrol grubuna öntest ve sontest olarak verilmiştir. Öğrenci Görüşleri Anketi ile Süreç Değerlendirme Ölçekleri ise sadece deney grubundaki öğrencilere uygulanmıştır. Sosyal Bilgiler Başarı Testi ile Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği verilerinin analizinde SPSS 11.0 programından yararlanılmıştır. Öğrenci Görüşleri Anketi verilerinin analizinde frekans ve yüzdeler hesaplanmış, Süreç Değerlendirme Ölçeklerinin analizinde de ölçüm sonuçlarının ortalamaları hesaplanmıştır. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre, yapılandırmacılık yaklaşımına dayalı işbirlikli öğrenmenin uygulandığı deney grubundaki öğrenciler, geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilere göre da yüksek erişi elde etmişlerdir. Sosyal Bilgiler dersine yönelik yapılandırmacılık yaklaşımına dayalı işbirlikli öğrenmenin uygulandığı deney grubundaki öğrenciler kontrol grubuna göre daha olumlu tutum geliştirmişlerdir. Deney grubu öğrencilerine uygulanan Öğrenci Görüşleri Anketi bulgularına göre öğrenciler bu yöntemle dersi daha iyi öğrendiklerini ve bu yöntemle ders işlemekten memnun olduklarını belirtmişlerdir. Süreç Değerlendirme Ölçeklerinin deney grubuna uygulanması ile elde edilen bulgulara göre ise öğrenciler, grup süreçlerinde paylaşma, arkadaşlık, yardımlaşma, sorumluluk alma, bilimsel yöntem kullanma ve inceleme - araştırma yapma gibi bir çok becerilerini geliştirdikleri görülmüştür.
This search has been done to examine the effects of cooperative learning to attitudes and behaviors of the students based to constructivist approach at primary 5 year students in Social Knowledge Class. The search has been done in two 5 year classes in Konya City, Karatay District, İsmil Cumhuriyet Primary School. Control group, pre test-last test, experimental design have been used in this search. The classes have been choused objectively and cooperative learning (Learning together and Group Search Technique) which is based to constructivist approach has been applied one of them and traditional teaching technique was applied to the other class. To get data, Social Knowledge Success Test has been developed and was utilized Social Knowledge Attitude Scale which was developed by Kurnaz (2000). Also, Student?s Opinion Inquiry and Duration Evaluation Scales have been used in this search. From the measuring tools, Social Knowledge Success Test and Social Knowledge Attitude Scale have been given to the experiment and control groups as pre test-last test. Student?s Opinion Inquiry and Duration Evaluation Scales have been given to only experiment group students. At the analyzing the data of Social Knowledge Success Test and Social Knowledge Attitude Scale; SPSS 11.0 program was gotten used. At the analyzing the data of Student?s Opinion Inquiry frequency and percentages have been calculated. At the analyzing the data of Duration Evaluation Scales, the average of measuring results have been calculated. According to the findings which were obtained at the end of the search, the experiment group students who were applied cooperative learning which is based to constructivist approach, obtained more accessibility than the control group students who were applied traditional teaching approach. The experiment group students who were applied co-operated learning which is based to constructivist approach, intended to Social Knowledge Class, were developed more positive attitudes than the control group students. According to the findings of Student?s Opinion Inquiry, the students have stated that they had learned better and they had been satisfied to learn by this method. According to the findings of Duration Evaluation Scales which was applied to experiment group, it has been observed that the students had progressed many skills as communion, friendship, cooperation, responsibility, using scientific methods, making examine-research.

Yapılandırmacılık yaklaşımı, Constructive approach, İşbirlikli öğrenme, Cooperative learning, İlköğretim, Primary education, Sosyal bilgiler dersi, Social studies lesson, Öğrenci tutumu, Student attitude

Çelebi, C. (2006). Yapılandırmacılık yaklaşımına dayalı işbirlikli öğrenmenin ilköğretim 5.sınıf sosyal bilgiler dersinde öğrenci erişi ve tutumlarına etkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.