Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Pineal bez ile beslenmenin düzenlenmesinde önemli rol oynayan ghrelin ve nesfatin-1 hormonları arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar yok denecek kadar azdır. Az sayıdaki hayvan çalışması ise sonuçları çelişkili olmakla beraber pineal bez ile ghrelin ve nesfatin-1 arasında bir ilişkinin var olabileceğine dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı da pinealektomi ve melatonin uygulaması yapılmış sıçanlarda ghrelin ve nesfatin-1 hormonlarının nasıl etkilendiğinin araştırılmasıdır. Bu çalışma Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilen Wistar cinsi erişkin erkek sıçanlar üzerinde aynı merkezde gerçekleştirildi. Toplam 36 adet sıçan kullanılan araştırmada gruplar şu şekilde oluşturuldu: Grup 1, Kontrol grubu, Grup 2, Melatonin uygulanan grup, Grup 3, Pinealektomili grup, Grup 4, Pinealektomili+Melatonin uygulanan grup. Dört haftalık uygulamaları takiben dekapite edilen hayvanlardan alınan kan örneklerinde; sıçan kitleri kullanılarak ELISA yöntemiyle serumda melatonin (pg/ml), Nesfatin-1 (ng/ml) ve ghrelin (pg/ml) tayinleri gerçekleştirildi. Çalışmamızda en düşük serum melatonin seviyeleri pinealektomi uygulanan grup 2'de, en yüksek serum melatonin seviyeleri ise melatonin uygulanan grupta (grup 4) elde edildi (P<0.01). Grupların ghrelin düzeyleri mukayese edildiğinde; en düşük serum ghrelin düzeyleri grup 1 (kontrol) ve grup 4 (melatonin uygulanan grup) de, en yüksek serum ghrelin seviyeleri Px grubunda (grup 2) elde edildi (P<0.01). Yine gerçekleştirdiğimiz çalışmada, en düşük serum Nesfatin-1 seviyeleri pinealektomi uygulanan grup 2'de elde, en yüksek serum Nesfatin-1 seviyeleri melatonin uygulanan grupta (grup 4) elde edildi (P<0.01). Çalışmamızın bulguları bir bütün olarak değerlendirildiğinde pineal bez ve onun ürünü olan melatoninin, beslenme davranışlarında kritik roller üstlenen ghrelin ve nesfatin-1 hormonlarının kan düzeyleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. Melatonin uygulaması ghrelin düzeyleri üzerinde baskılayıcı, nesfatin-1 düzeyleri üzerinde uyarıcı etkiye sahiptir.
There is barely any study examining the relationship between the pineal gland and ghrelin and nesfatin-1 hormones, which are significantly involved in the regulation of diet. A few animal studies, although they have contradictory results, point out that there may be a relation between the pineal gland, and ghrelin and nesfatin-1. The present study aims to explore how ghrelin and nesfatin-1 hormones are affected in pinealectomized and melatonin-supplemented rats. The study was conducted at the Experimental Medicine Research and Application Center of Seljuk University and registered Wistar male rats supplied by the center. A total of 36 rats included in the study were grouped as follows: Group 1, Control group; Group 2, Melatonin-supplemented group; Group 3, Pinealectomized group; Group 4, Pinealectomized and melatonin-supplemented group. Blood samples collected from the animals which were decapitated at the end of the 4-week procedures were analyzed by rat kits to determine melatonin (pg/ml), Nesfatin-1 (ng/ml) and ghrelin (pg/ml) levels according to ELISA method. The lowest serum melatonin levels were found in the pinealectomized group 2, and the highest in the melatonin-supplemented group (group 4) (p<0,01). A comparison of serum ghrelin levels between groups revealed that group 1 (control) and group 4 (melatonin supplementation) had the lowest, while Px group (group 2) had the highest levels (p<0,01). As for nesfatin-1 levels, the lowest serum nesfatin-1 levels were established in the pinealectomized group 2, and the highest levels were found in the melatonin-supplemented group (group 4) (p<0,01). An overall evaluation of study results suggests that the pineal gland and its product, melatonin, may have a substantial effect on the blood levels of ghrelin and nesfatin-1 hormones, which play critical roles in dietary behaviors. Melatonin supplementation exercises an inhibitory effect on ghrelin levels and a stimulatory effect on nesfatin-1 levels.

Ghrelin, Sıçan, Rat, Pinealektomi, Pinealectomy, Melatonin

Sönmez, S. (2017). Sıçanlarda pinealektomi ve melatonin uygulamasının serum melatonin, nesfatin-1 ve ghrelin düzeylerine etkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.