2023 Eylül

Selçuk Üniversitesi

Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin subkutan düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) uygulamasına ilişkin davranışlarını gözlemlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan araştırmanın evrenini, İstanbul’da bulunan bir kamu hastanesinin subkutan DMAH enjeksiyonunun sık uygulandığı ortopedi, nöroloji ve nöroşirürji kliniğinde görev yapan toplam 57 hemşire oluşturdu. Evrenin tamamı çalışma kapsamına alınmış olup, örneklemini ise araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 33 hemşire oluşturdu. Veriler, hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini belirlemek üzere geliştirilen altı soruluk “Kişisel Bilgi Formu” ve literatürden yararlanılarak geliştirilen subkutan DMAH enjeksiyonu uygulama yöntemine ilişkin işlem basamakları esas alınarak oluşturulmuş “Gözlem Formu” ile toplanmıştır. Bulgular: İşlemin hastaya açıklanması (%30,3), uygun enjeksiyon bölgesinin seçilmesi (%24,3), uygulanan antiseptik solüsyonun kurumasını bekleme (%15,1), ilacın yavaş verilmesi (%39,4), ilaç verilirken dokunun hafifçe serbest bırakılması (%30,3) gibi kritik işlem basamaklarında hemşirelerin yetersiz oldukları belirlenmiştir. Sonuç: Hemşirelerin subkutan DMAH enjeksiyon işlemine yönelik kritik işlem basamaklarını uygulama becerilerinin çoğunlukla istendik düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Bu araştırmanın sonuçları sağlık kurumlarında subkutan DMAH uygulamalarına yönelik hizmet içi eğitimlerin güncel literatür doğrultusunda yapılması ve sürekliliğinin sağlanması gerekliliğini ortaya koymuştur. Hemşirelerin subkutan DMAH enjeksiyon uygulaması ile ilgili hizmet içi eğitimlerinin artırılması önerilir.
Aim: This research was carried out to observe the behavior of nurses regarding the administration of subcutaneous low molecular weight heparin (LMWH). Method: The population of the descriptive study consisted of a total of 57 nurses working in the orthopedic, neurology and neurosurgery clinics of a public hospital in Istanbul, where subcutaneous LMWH injection is frequently applied. The entire universe was included in the study, and the sample consisted of 33 nurses who voluntarily agreed to participate in the study. Data were collected with a six questions "Personal Information Form" developed to determine the introductory characteristics of nurses, and an "Observation Form" based on the procedure steps of the subcutaneous LMWH injection application method developed using the literature. Results: It was determined that nurses were inadequate in critical steps such as explaining the procedure to the patient (30.3%), choosing the appropriate injection site (24.3%), waiting for the applied antiseptic solution to dry (15.1%), slow administration of the drug (39.4%), and gentle release of tissue while administering drug (30.3%). Conclusion: As a result of the study, it was determined that the skills of nurses to apply critical steps for subcutaneous LMWH injection were mostly not at the desired level. The results of this study revealed the necessity of conducting in-service training on subcutaneous low molecular weight heparin applications in health institutions in line with the current literature and ensuring its continuity. It is recommended to increase nurses' in-service training on subcutaneous LMWH injection.

Hemşirelik, Subkutan heparin enjeksiyonu, Hemşirelik becerileri, Nursing, Nursing skills, Subcutaneous heparin injection

Selçuk Sağlık Dergisi

Vaizoğlu, D., Yeşilyurt, T., (2023). Hemşirelerin Subkutan Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin Enjeksiyon İşlemine Yönelik Uygulamalarının İncelenmesi. Selçuk Sağlık Dergisi, 4(2), 176-189.