Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Küreselleşme ve küresel rekabet günümüzün hızla değişen iş dünyasında organizasyonların birbirinden farklarının ortaya çıkmasında önemli bir etkiye sahiptir. Zaman göstermektedir ki, teknolojideki hızlı değişim organizasyon modellerini ve yönetim anlayışlarını da değiştirmektedir. Bu süreçte örgütsel yaratıcılığın ve yenilikçiliğin sürekli rekabet ortamında işletmelerin başarısında kilit rol oynadığı görülmüştür. Yaratıcılık firmanın yeni düşünceler üretme gücü olarak ele alınırken, yenilikçilik firmanın yeni ürünler, yeni yönetim süreçleri ve fikirleri teşvik etmesiyle ilgilidir. Firmanın yaratıcılık ve yenilikçilik kapasitesi, performansının önemli bir göstergesi olmaktadır. Çalışanların desteklenmesi sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede önemli bir faktördür. Bundan dolayı, İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamaları (merkezden uzaklaşma, disiplinler arası takımlar oluşturma, yetki devri, çalışanın güçlendirilmesi vd.) işletmenin başarısını yakından etkilemektedir. Çünkü çalışanın otoritesi ve otonomisi olmaksızın değişime katkıda bulunması imkansızdır. Bu nedenle çalışanların güçlendirilmesine yönelik uygulamalar yaratıcılık ve yenilikçiliğin ön koşulu olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada küresel rekabet ortamında değişimin gücünden en iyi şekilde faydalanabilmek için bir zorunluluk olan personel güçlendirme kavramı sosyal boyutu da göz önünde bulundurularak ele alınmış, örgütsel yaratıcılık ve yenilikçilik üzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Görülmektedir ki, personel güçlendirmenin ve onun sosyal yapısal boyutlarının örgütsel yaratıcılık ve yenilikçiliğe etkileri, işletmelerin başarısını etkilemektedir.
In today?s fast changing business environment, competition is often the difference between the organizations. Time has become an integral part of our understanding of the context of organizations, particularly as the pace of change in business models continues to mirror the relatively fast evolution of technology. The importance of time is particularly magnified in the social context of organizational creativity, as innovation has become the key strategic orientation of organizations attempting to achieve a sustained competitive advantage in today?s knowledge-rich and hypercompetitive global environment. A key component in the success of industrial firms is the extent of their creativity and innovativeness. Innovativeness relates to the firm?s capacity to engage in innovation; that is, the introduction of new processes, products, or ideas in the organization. Organizational support of employees' creative problem-solving outputs is critical for maintaining a competitive advantage. Employees constitute a competitive advantege. Therefore, Human Resource Management practices (including, decentralization, interdisciplnary teams, delegation of responsibility, employee empowerment etc.) are important and constitute one of the most strategically relevant resources. Unless employees have autonomy and authority over their immediate work, it is often not possible to effect change, even if new ideas are present. Empowerment, therefore, is commonly considered a prerequisite for innovation. It also encourages the self-reliance and active problem solving that spur individual innovation. This paper integrates research on social aspects of employee empowerment, organizational creativity and innovation. We suggest that employee empowerment and its socio-structural dimensions has a significiant impact on the organizational creativity and innovativeness.

Küreselleşme, Globalization, Küresel rekabet, Global competition, Personel güçlendirme, Empowerment, Yaratıcılık, Creativity, Yenilikçilik, Innovativeness

Çavuş, M. F. (2006). İşletmelerde personel güçlendirme uygulamalarının örgütsel yaratıcılık ve yenilikçiliğe etkileri üzerine imalat sanayiinde bir uygulama. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.