Cerebellar cortical abiotrophy in a Samoyed dog

Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi

Serebellar abiotrofi birçok hayvan türünde cinsiyetten ba- ğımsız, otozomal, kalıtsal nitelikte tipik olarak Purkinje hücrelerinin progresif kaybıyla karakterize bir durumdur. Mevcut vakada travma veya başka hastalık hikayesi olmayan ataksi gözlenen bir haftalık Samoyed ırkı bulunmaktadır. Fiziksel muayenede kontrolsüz hareketler, gövdede ılımlı ataksi ve başta şiddetli titremeler gözlendi. Ayrıca köpek yerken sıkıntılı, otururken ve yürürken düşmeden sıkıntılı gözlendi. Hastada tam kan, serebrospinal sıvı analizi ve serebral radiyografi normal gözlendi. Tedavide uygulanan diazepam, vitamin B1 ile glukokortikoidler klinik belirtiler üzerine etkili olmadı ve bir ay sonra köpek öldü. Klinik ve histopatolojik belirtilere göre serebellar kortikal abiotrofi olgusu tanımlandı. Mevcut vaka Samoyed ırkı köpekte tanımlanan ilk serebellar kortikal abiotrofi özelliğinin taşımaktadır.
Cerebellar abiotrophies have a non-sex-linked, autosomal, recessively inherited basis in anumber of animal species, and lesions typically reflect progressive loss of Purkinje cells. In this report, ataxia was observed in a one-week-old male Samoyed puppy with no history of trauma or any other illness. Physical examination revealed uncoordinated movements, mild trunkal ataxia and intensive head tremors, so the dog had trouble eating, evacuating and difficulties in standing and walking without falling. The complete cell count, cerebrospinal fluid analysis and cerebral radiographs were normal. Treatment with diazepam, vitamin B1 and glucocorticoids had no effect on clinical signs and the dog died after a month. According to clinical signs and histopathological features, cerebellar cortical abiotrophy was diagnosed. This is the first report of a cerebellar cortical abiotrophy in a Samoyed puppy

Samoyed, serebellar abiotrofi, granular hücreler, Purkinje hücreleri, cerebellar abiotrophy, granular cells, Purkinje cells

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Saberi, M., Kheirandish, R., Azizi, S., Mohebbi, E., (2012). Cerebellar cortical abiotrophy in a Samoyed dog. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 30 (1), 44-47.