Biyoyakıt kullanan bir dizel motorunun performans, yanma ve emisyon analizi

2014-08-20

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada, bir dizel motorunda yakıt olarak Euro dizel (EUD)-biyodizel (aspir yağından elde edilen)-biyoetanol (şeker pancarından elde edilen) karışım yakıtlarının kullanılması ile elde edilen motor performansı, yanma analizi, enerji analizi ve egzoz emisyonları EUD yakıtı ile karşılaştırılmıştır. Test sonuçlarında, performans parametreleri olarak; efektif motor torku, efektif motor gücü ve efektif özgül yakıt tüketimi değerleri incelenmiştir. Karışım yakıtlarından elde edilen efektif motor torku ve efektif motor gücü değerleri EUD yakıtına göre ortalama %21.61 oranına kadar daha düşük, efektif özgül yakıt tüketimi değeri ortalama %30.57 oranına kadar daha yüksektir. Karışım yakıtlarının yanma analizi sonuçları EUD yakıtının ki ile benzerlik göstermiştir. Yüksek biyoetanol içeren karışımların CO emisyonu EUD yakıtına göre ortalama %80.38 oranına kadar artmış, düşük biyoetanol içeren yakıtlar için CO emisyonu %37.59 oranına kadar azalmıştır. Biyodizel kullanımı ile EUD yakıtına göre, CO2 emisyonları için ortalama olarak %81.62 oranına kadar, NO emisyonları için ortalama olarak %31.29 oranına kadar artış, HC emisyonları için ortalama olarak %39.26 oranına kadar, duman koyuluğu için ortalama olarak %6.56 oranına kadar azalma görülmüştür. Biyoetanol kullanımı ile EDU yakıtına göre, CO2 emisyonları için ortalama olarak %52.61 oranına kadar, NO emisyonları için ortalama olarak 55.86 oranına kadar, duman koyuluğu için ortalama olarak %17.25 oranına kadar azalma, HC emisyonu için ortalama olarak %91.73 oranına kadar artış görülmüştür.
In this study, the experimental results obtained concerning engine performances, combustion analysis, energy balances and exhaust emissions of a diesel engine fueled with Euro diesel (EUD)–biodiesel (produced from safflower oil)–bioethanol (produced from sugar beet ) blends compared with diesel fuel in laboratory tests. In the results of tests, effective engine torque (eET), effective engine power (eEP), and effective specific fuel consumption (eSFC) as performance values of test fuels were commentated. Values of eET and eEP from blend fuels were lower than EUD fuel as 21.61% amount, and values of eSFC from blend fuels were higher than EUD fuel as average 30.57% amount. Results of blend fuel's combustion analysis were similarly EUD's results. CO emissions were increased as average 80.38% amount for fuels containing high bioethanol, were decreased as average 37.59% amount for fuels containing low bioethanol, according to CO emission values from EUD fuel. With using biodiesel, increased as average 81.62% amount for CO2 emissions, as average 31.29% amount for NO emissions, , and decreased as average 39.26% amount for HC emissions as average 6.56% amount for smoke opacity according to EUD fuel. With using bioethanol, decreased as average 52.61% amount for CO2 emissions, as average 55.86% amount for NO emissions, as average 17.25% amount for smoke opacity, and increased as average 91.73% amount for HC emissions according toEUD fuel.

Aspir yağı biyodizeli, Biyoetanol, Egzoz emisyonları, Motor performansı, Yanma karakteristiği, Biodiesel from safflower oil, Bioethanol, Combustion characteristics, Engine performance, Exhaust emissions

Örs, İ. (2014). Biyoyakıt kullanan bir dizel motorunun performans, yanma ve emisyon analizi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.