Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Yaşlanma, doğal bir süreç olup her canlının geçireceği dönemdir. Yaşlılık dönemi fizyolojik ve fonksiyonel kapasitelerde ve yaşam kalitesinde azalma ile ilişkilidir. Yaşlılık döneminde yapılan fiziksel aktivite, hastalıkların önlenmesinde, bağımsızlığın sürdürülmesinde ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde önemli bir etkendir. Araştırma Aksaray ilinde belirlenen iki Aile Sağlığı Merkezine (ASM) kayıtlı olan 65 yaş ve üstü bireylerin fiziksel aktivite düzeyi ile düşme korkusu ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla Nisan 2022 - Eylül 2022 tarihleri arasında tanımlayıcı ilişki arayıcı türde yapılmıştır. Çalışmaya 225 yaşlı birey katılmıştır. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Yaşlılar İçin Fiziksel Aktivite Değerlendirme Ölçeği, Uluslararası Düşme Etkinliği Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, minimum-maksimum değer, sayı ve yüzde değerleri Kolmogrow Smirnow testi, Mann Whitney U analizi, Kruskal Wallis testi, Bonferroni düzeltmesi ve Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 70,65±5,62 yıl olarak tespit edilmiştir. Yaşlıların yaşam doyum ölçeği ortalama puanı 15,38±5,87 (orta düzey) ve uluslararası düşme etkinliği ölçeği ortalama puanı 23,68±6,66 (orta düzey) olarak belirlenmiştir. Ayrıca yaşlılar için fiziksel aktivite değerlendirme ölçeği boş zaman boyutu ortalama puanı 32,04±34,22, ev aktivite boyutu ortalama puanı 108,09±18,89, iş aktivitesi ortalama puanı 27,59±27,26 ve toplam fiziksel aktivite puan ortalaması ise 143,19±39,11 (düşük düzey) olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların yaşam doyumu puanı ile toplam fiziksel aktivite puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü çok zayıf düzeyde ilişki tespit edilmiştir (r=0,132, p=0,047). Ayrıca katılımcıların yaşam doyum ölçek puanı ile düşme riski puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü zayıf düzeyde ilişki tespit edilmiştir (r=-0,290, p<0,001). Son olarak katılımcıların düşme riski puanı ile toplam fiziksel aktivite puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü zayıf düzeyde ilişki tespit edilmiştir (r=-0,280, p<0,001). Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin fiziksel aktivite seviyelerinin düşük düzeyde, düşme korkusu ve yaşam doyumlarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Yaşlı bireylerin özellikle düzenli fiziksel aktivite yapma yönünden izlenmesi ve desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Yaşlı bireylerin yaşam doyumlarının artması için fiziksel aktivite düzeyine katılımının artması ve düşme korkusunun azaltılması önemlidir.
Aging is a natural process and is the period that every living thing will go through. Old age is associated with decreased physiological and functional capacities and quality of life. Physical activity in old ages is an important factor in preventing disease, maintaining independence and improving the quality of life. The research was conducted in a descriptive relationship-seeking manner between April 2022 and September 2022, it examines the relationship between the physical activity level, fear of falling, and life satisfaction of individuals aged 65 and over who are registered to two Family Health Centers (FHCs) determined in Aksaray province. 225 elderly individuals participated in the study. Data were collected using the Sociodemographic Information Form, Physical Activity Assessment Scale for the Elderly, International Fall Event Scale, and Life Satisfaction Scale. In the analysis of the data, mean, standard deviation, minimum-maximum value, number, and percentage values were used. Kolmogrow Smirnow test, Mann Whitney U analysis, Kruskal Wallis test, Bonferroni correction, and Spearman Correlation analysis were used. The average age of the participants was determined as 70.65±5.62 years. The average score of the elderly on the life satisfaction scale was determined as 15.38±5.87 (intermediate) and the average score on the fall scale was determined as 23.68±6.66 (intermediate). In addition, the physical activity scale leisure dimension mean score is 32.04±34.22, the home activity dimension mean score is 108.09±18.89, the work activity mean score is 27.59±27.26, and the total physical activity mean score is, It was determined as 143,19±39,11 (low level). A statistically significant and very weak positive relationship was detected between the participants' life satisfaction score and total physical activity score (r=0.132, p=0.047). Additionally, a weak, statistically significant negative relationship was seen between the participants' life satisfaction scale score and their fall risk score (r=-0.290, p<0.001). Finally, a weak, statistically significant negative relationship was detected between the participants' fall risk score and their total physical activity score (r=-0.280, p<0.001). It was determined that the physical activity levels of the elderly individuals participating in the research were low, and their fear of falling and life satisfaction were medium. It is concluded that elderly individuals should be monitored and supported, especially in terms of regular physical activity. In order to increase the life satisfaction of elderly individuals, it is important to increase their participation in physical activity and reduce their fear of falling

Düşme korkusu, Fiziksel aktivite, Hemşirelik, Yaşam doyumu, Yaşlı sağlığı

Tunçbeden, M. M., (2023). Toplumdaki Yaşlı Bireylerin Fiziksel Aktivite Düzeyi ile Düşme Korkusu ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.