2011-07-28

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada Beyşehir Gölü'ndeki Kadife Balığı, Tinca tinca'nın sekiz örneğine standart giemsa boyama, gümüş boyama ve C-bantlama uygulanarak, onların ayrıntılı sitogenetik özellikleri araştırıldı. Araştırılan örneklerin karyotipindeki kromozomlarının tamamının iki kollu olduğu belirlendi. Ayrıca üçüncü çift kromozomun kısa kolu üzerinde ikincil boğum tespit edildi. Erkek ve dişi örneklerin eşey kromozomları arasında herhangi morfolojik bir fark tespit edilmedi. Örneklerin kromozomlarının tamamı sentromerik ve perisentromerik C-bantlara sahipti. Ayrıca bir çift kromozomun kısa kolu üzerinde intersitial bir bant bulunurken, üç çift kromozomun kısa kolları tamamen C-pozitifti. İki çift kromozomda heteromorf C-bantlar tespit edildi. Gümüş nitrat (Ag-NO3) boyama ile bütün örneklerin üç nolu metasentrik kromozom çiftinin kısa kolu üzerinde aktif NOR belirlendi. Ancak bu aktif NOR C-heterokromatin ile ilişkili değildi. Çalışılan örneklerde tespit edilen aktif NOR'ların tamamı homomorftu.
In this study, conventional giemsa staining, Ag-NOR and C-banding were applied to eight specimens of Tench, Tinca tinca of Lake Beysehir and their detailed cytogenetic properties were investigated. It was determined that all of the chromosomes in karyotypes of the samples investigated were bi-armed (metacentric, submetacentric, subtelocentric). Also a secondary constriction was observed on the short arm of the third pair chromosome. No morphological difference was identified between sex chromosomes of male and female specimens. All chromosomes of the specimens had centromeric and pericentromeric C-bands. Also, there was an interstitial band on the short arm of a chromosome pair, while all the short arms of three chromosome pairs were C-positive. Heteromorph C-bands were detected in two chromosome pairs. By Ag-nitrate (Ag-NO3) staining, active NOR was identified on short arm of number three metacentric chromosome pair of all specimens. But this active NOR was not related to C-heterochromatin. All the active NORs determined in specimens worked on were homomorph.

Beyşehir Gölü, C-bant, Kadife Balığı, NORs, Tinca tinca, C-band, Lake Beyşehir, Tench

Takı, F. N. (2011). Beyşehir Gölü'ndeki kadife balığı, Tinca tinca (L., 1758) üzerine sitogenetik araştırmalar. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.