Obezite Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Deneyimleri

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, obezite tanısı almış bireylerin yaşam deneyimlerini derinlemesine incelemektir. Araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın öznelerini 2’inci ve 3’üncü derece obezite olan 15 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerini oluşturmada fenomenolojik yaklaşım kullanılmış ve katılımcılar ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler çevrimiçi ve yüz yüze olarak gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcılar ile yapılan görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Araştırma sonucunda oluşturulan verilerin tematik analizi MAXQDA 20 programı kullanılarak yapılmıştır. Analiz sonucunda araştırmanın problemi ve amaçları doğrultusunda 4 ana tema ortaya çıkmıştır. Bunlar: “Obezite Algısı” “Obezitenin Arka Planı” “Obezite İle Yaşam Zorlukları” ve “Obezite ile Mücadele”dir. Araştırmanın sonucunda obezitenin bireylerin yaşamlarının her alanında yansımalarının olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bir diğer önemli sonucun ise; kilo almak-zayıflamak için girişimlerde bulunmak-daha fazla kilo almak şeklinde bir döngü halinde olduğu, bireylerin zayıflayamaya çalıştıkça daha çok kilo aldıkları ve bu döngü içerisinde oldukları görülmüştür. Bireylerin yaşamları boyunca pek çok defa zayıflama girişimlerinde bulundukları ancak çeşitli sebeplerle pes ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda sosyal hizmet uygulama alanına yönelik, sağlık hizmetlerine yönelik ve sosyal hizmet araştırmalarına yönelik öneriler sunulmuştur.
This study aims to examine the life experiences of individuals diagnosed with obesity in depth. Qualitative research design was used in the study. The subjects of the research are 15 people with 2nd and 3rd-degree obesity. The phenomenological approach was used to create the data of the research and in-depth interviews were conducted with the participants. These interviews were conducted online and face-toface. In these interviews, a semi-structured interview form prepared by the researcher was used. These interviews were recorded with a voice recorder. The thematic analysis of the data created as a result of the research was made using the MAXQDA 20 program. As a result of the analysis, four main themes emerged in line with the problem and objectives of the research. These are: “Perception of Obesity”, “Background of Obesity”, “Challenges in Life with Obesity” and “Challenges Obesity”. As a result of the research, it was seen that obesity is a factor that affects the whole life of individuals. Another important result of the research is that obesity is in a cycle of gaining weight, making attempts to lose weight, and gaining more weight. It has been concluded that individuals try to lose weight many times throughout their lives, but they give up for various reasons. As a result of the research, suggestions for the field of social work practice, health services and social work research were presented.

Nitel Araştırma, Obezite, Sosyal Hizmet, Yaşam Deneyimleri, Life Experiences, Obesity, Qualitative Research, Social work

Alpoğlu, İ. E., (2022). Obezite Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Deneyimleri. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.