The effects of smoking on anterior segment parameters, retinal nerve fiber layer, and pupillary functions

Küçük Resim Yok

Amaç: Sigara içenlerde ön segment parametreleri, retinal sinir lifi tabakası ve pupil fonksiyonlarını değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu vaka-kontrol çalışmasında sigara içen 45 kişinin 45 gözü ve sigara içmeyen 45 kontrol bireyin 45 gözü değerlendirildi. Tüm hastalarda düşük koheranslı optik reflektometre (DKOR) ile ön segment parametreleri, aberometre cihazı ile mezopik ve fotopik pupil çapları, optik koherans tomografi ile retina sinir lifi kalınlığı ölçümleri ve Schirmer testi ile kuru göz değerlendirmesi yapıldı. Sonuçlar SPSS 16,0 kullanılarak bağımsız t-testi ile karşılaştırıldı ve 0,05in altında p değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: İki grup arasında hem DKOR hem de aberometre cihazı ile elde edilen mezopik pupil çapları arasında anlamlı fark vardı (sırasıyla p0,003 ve 0,02). Schirmer değerleri de sigara içenlerde belirgin olarak azalmıştı (p0,0001). Ölçülen diğer parametreler açısından sigara içen ve içmeyen grup arasında fark bulunmadı (hepsi için p0,05). Sonuç: Sigara içmek pupil fonsiyonları özellikle mezopik pupil çapını etkileyebilir ve karanlık ortamlarda pupil cevabında yetersizliğe yol açabilir. (Turk J Ophthalmol 2014; 44: 11-4)
Objectives: To evaluate the alterations in the anterior segment parameters, retinal nerve fiber layer, and pupillary functions in smokers. Materials and Methods: In this case-control study, 45 eyes of 45 smokers and 45 eyes of 45 non-smoker control subjects were evaluated. All patients underwent measurement of anterior segment parameters with optical low coherence reflectometry (OLCR), mesopic and photopic pupillary diameter with an aberrometer device, retinal nerve fiber layer thickness with optical coherence omography, and dry-eye assessment with Schirmers test. The results were compared with independent t-test by SPSS 16.0 Inc., and a p-value lower than 0.05 was determined as significant. Results: There was a significant difference between both groups in terms of mesopic pupil diameters that were measured with both OLCR and aberrometer device (p0.03 and 0.02, respectively). Schirmer scores were also significantly decreased in smokers (p0.001). The other measured parameters demonstrated no difference between smokers and non-smokers (p>0.05 for all). Conclusion: Smoking may affect pupillary functions, especially the mesopic pupillary diameter, and may cause a deficiency in pupil esponse under dark circumstances. (Turk J Ophthalmol 2014; 44: 11-4)

Göz Hastalıkları

Türk Oftalmoloji Dergisi