İlköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin anne baba tutumunun obezite ile ilişkisi

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı ilköğretim 3. ve 4. Sınıf öğrencilerinin anne-baba tutumunun obezite ile ilişkisinin incelenmesidir. Ayrıca ebeveyn tutumu ve obezitenin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Çalışmanın evrenini Konya'da öğrenim gören 3. ve 4. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, Konya'nın Selçuklu, Karatay ve Meram ilçelerindeki dört ilköğretim okulunda 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören 8-12 yaş aralığındaki 312 kız 229 erkek olmak üzere 541 öğrenci tesadüfi küme örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Verilerin analizinde pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, independent samples t testi, ki kare testi ve one way anova testi kullanılmıştır. Araştırma ile ilgili bulgular incelendiğinde anne-baba eğitim durumu değişkenine göre ebeveyn tutumunun farklılaşmakla beraber çocuk BKİ persentil değerinin farklılaşmadığı bulunmuştur. Aile yapısı ile çocuk BKİ persentil değeri karşılaştırıldığında geniş ailelerin çocuklarının BKİ persentil ortalama değerlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aylık gelir ile ebeveyn tutumu arasında ilişki incelendiğinde; aşırı koruyucu tutum arasında negatif yönde ilişki mevcutken, izin verici tutum arasında pozitif yönde ilişki olduğu görülmektedir. Babası obez olan çocukların obez olma riskinin anlamlı derecede arttığı saptanmıştır. Ailedeki çocuk sayısı değişkenine göre ebeveyn tutumları karşılaştırıldığında 3'ün üstü çocuğa sahip ailelerin izin verici ebeveyn tutumu puan ortalamaları daha yüksek olduğu görülmektedir. Başarı durum algısına göre ebeveyn tutumu karşılaştırıldığında, demokratik tutum puanı ile başarı durum algısı arasında pozitif yönde, otoriter ve izin verici tutum puanları ile negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Ebeveyn tutumları ile çocukların obezite durumu karşılaştırıldığında obez çocukların otoriter anne baba tutum puanlarının anlamlı derecede daha yüksek çıktığı saptanmıştır.
The aim of this study is to investigate the relationship between the parental attitude of the 3rd and 4th-grade primary school students and obesity. Moreover, it put forwards if parental attitudes and obesity differ according to some variables. The population of the study consists of 3rd and 4th-grade primary school students studying in Konya. The sample of the study was selected by the random sampling method from 541 students (312 girls and 229 boys aged between 8 and 12 years) studying in 3rd and 4th grades at four primary schools in Selcuklu, Karatay and Meram districts of Konya. Pearson product-moment correlation analysis, independent samples t-test, chi-squared test and one-way ANOVA test were used in the analysis of the data. When the findings related to the study were examined, it was found that the value of child BMI percentile did not differ but the parental attitude differs according to the variable of parental education status. When the family structure and child BMI percentile value were compared, it was found that BMI percentile average values of the extended families' children were higher. When the relationship between monthly income and parental attitude was examined; it was found that there was a negative relationship about overprotective attitude and a positive relationship about the permissive attitude. It was found that the risk of being obese for children with obese fathers increased significantly. When parental attitudes were compared according to the number of children in the family, permissive parental attitude scores of families with more than 3 children were found to be higher. When the parental attitude was compared according to the perception of achievement status, there was a positive relationship between democratic attitude score and perception of achievement status and a negative relationship between authoritarian and permissive attitude points. When parental attitudes and obesity status of the children were compared, it was found that the authoritarian parents' attitude scores of the obese children were significantly higher.

Ebeveyn tutumu, Obezite, BKİ persentil değeri, Parental attitude, Obesity, BMI percentile value

Koçakoğlu, M. G. (2019). İlköğretim 3. ve 4. Sınıf Öğrencilerinin Anne Baba Tutumunun Obezite ile İlişkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.