Grafen Kaplı Kimyasal Sensörlerin Şişme Davranışları ve Matematiksel Modelleme

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi

Bu çalışmada, grafen kaplı Langmuir-Blodgett (LB) ince filmlerin şişme davranışları Kuartz Kristal Mikrobalans (KKM) tekniği kullanılarak incelenmiştir. Bu filmler, bazı organik buharların (aseton, etanol ve metanol) difüzyon katsayı değerlerinin hesaplanması (Fick’in erken-zaman difüzyon kanunu kullanılarak) için oda sıcaklığında etkileşmeye bırakılmıştır. Difüzyon katsayı değerleri sırası ile aseton, etanol ve metanol için 20.43 x 10?16, 1.30 x 10?16 ve 0.91 x 10?16 cm2 s ?1 olarak hesaplanmıştır. Benzer sıralama grafen kaplı KKM sensörünün tepkisi (frekans değişimi, ?f) için de aseton (342 Hz) > etanol (76 Hz) > metanol (51 Hz) olarak elde edilmiştir.
In this work, the swelling behaviors of the graphene-coated Langmuir-Blodgett (LB) thin films are investigated by using Quartz Crystal Microbalance (QCM) technique. These films were exposed to several Volatile Organic Compounds (VOCs) (acetone, ethanol and methanol) at room temperature to calculate diffusion coefficients of these organic vapors by using the early-time Fick’s law of diffusion. The diffusion coefficients are calculated to be 20.43 x 10?16, 1.30 x 10?16 and 0.91 x 10?16 cm2 s ?1 for acetone, ethanol and methanol, respectively. Similar ranking was obtained for the response of graphene-coated QCM sensor as a frequency shift (?f); acetone (342 Hz) > ethanol (76 Hz) > methanol (51 Hz).

kuartz kristal mikrobalans, grafen, kimyasal sensör, matematiksel modelleme, Quartz crystal microbalance, graphene, chemical sensor, mathematical modelling

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi

Çeli̇k, S., Büyükkabasakal, K., Deni̇z, A., Açıkbaş, Y., Çapan, R., Erdoğan, M . (2020), Grafen Kaplı Kimyasal Sensörlerin Şişme Davranışları ve Matematiksel Modelleme. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi. 46, (2), 110-117.