Gebelik sürecinde psikiyatrik bozukluğu olan anne bebeklerinde nörotrofik ve nöroinflamatuar faktör düzeylerinin maternal psikiyatrik bozukluklarla ilişkisi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2016

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Maternal perinatal psikiyatrik bozuklukların yenidoğanın kısa ve uzun süreli iyilik halini etkileyen sonuçları olduğu bildirilmektedir. Maternal prenatal strese maruz kalan infantlarda daha fazla emosyonel, kognitif ve davranışsal semptomlar geliştiği bilinmesine rağmen, maternal duygudurum ve anksiyete bozukluklarının fetal nöronal gelişim üzerine etkileri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Preklinik çalışmalar, maternal prenatal stresin fetal nörogelişim esnasında bazı nörotrofik ve nöroinflamatuar faktör düzeylerinde değişikliklere yol açtığı gösterilmiştir. Bununla beraber, gebelikte psikiyatrik bozukluğu olan kadınlarda bu durum yeterince incelenmemiştir. Biz bu çalışmada, maternal majör depresif bozukluk (MDB) ve anksiyete bozukluklarının (AB), fetal beyin gelişiminde önemli rolü olduğu bilinen beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), fibroblast büyüme faktörü-2 (FGF-2), nörotrofin-3 (NT-3), tümör nekrozis faktör-alfa (TNF-a) ve neopterin seviyesi üzerine etkilerini incelemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışma örneği doğum eylemi için hastaneye yatırılan 136 gebe kadından oluşmaktaydı(25 MDB, 18 AB, 93 sağlıklı kontrol). Psikiyatrik tanılar Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, Gözden Geçirilmiş 4. Baskısı'na göre Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği kullanılarak tespit edildi. Faktör analizleri için kan örneği doğum esnasında umblikal korddan elde edildi. Serum konsantrasyonları ELISA yöntemiyle değerlendirildi. Veriler SPSS 15 programı kullanılarak değerlendirildi. Değişkenler ortalama±standard sapma olarak verildi. Değişkenler her grup için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak değerlendirildi. Post-hok Tukey testi uygulandı. Bulgular: Gruplar arasında FGF-2 ve neopterin için istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (P < 0.05). AB'si olan grupta FGF-2 ve neopterin seviyeleri (P = 0.000 ve P = 0.012) MDB'si olan gruba ve sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksekti. MDB ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırınca, AB'si olan grupta bebek boyu anlamlı olarak daha kısaydı (P = 0.017). Sonuç: Bulgularımız maternal anksiyete bozukluğunun fetal dolaşımdaki fetal nöral gelişimde önemli rolü olduğu bilinen FGF-2 ve neopterin seviyesi ve doğum boyu üzerine etkisi olduğunu göstermektedir. Bununla beraber, sonuçlarımız maternal anksiyete bozukluğunun fetal beyin gelişimi üzerine etkisini değerlendirebilmek için ileri çalışmalarla desteklenmelidir.
Maternal perinatal psychiatric disorders has been reported to be associated with adverse consequences for the fetus which affects short and long term prognosis of the newborn. The mechanisms underlying the influence of maternal mood and anxiety disorders on fetal neuronal development is not fully understood, although it has been shown that infants exposed to maternal prenatal stress are more likely to develop cognitive, behavioral and emotional problems. Preclinical studies demonstrate that maternal prenatal stress cause alterations in the levels of some neurotrophic and inflammatuar factors during fetal neurodevelopment. However, this has not been examined enough in women with a psychiatric disorder during pregnancy. In current study, we aimed to investigate the impact of maternal major depression(MDD) and anxiety disorders(AD) on fetal circulating brain-derived neurotrophic factor(BDNF), fibroblast growth factor 2(FGF-2), neurotrophin 3(NT-3), tumor necrosis factor-alpha(TNF-a) and neopterin levels which have important roles in fetal brain development. Methods: The sample included a total of 136 pregnant women (25 MDD, 18 AD, 93 healty subjects) who were admitted to the hospital for delivery. Psychiatric diagnoses were determined by means of the Structured Clinical Interview for the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition. The blood sample for the measurements of factor levels was obtained from the umbilical cord during delivery. Serum concentrations were determined by enzyme-linked immunosorbent assay(ELISA). Data were analyzed by using SPSS 15 software. Variables were expressed as mean ± standard deviation.The factor levels of the subjects in each groups were compared with one-way analysis of variance (ANOVA) with post hoc Tukey's HSD test. Results: There were significant differences among groups for FGF-2 and neopterin(P < 0.05 for both variables). These parameters were significantly higher in the subjects with AD(P = 0.000 and P = 0.012, respectively) compared to MDD and healthy controls. Compared with MDD and healthy subjects, AD was associated more negatively with birth height (P = 0.017). Conclusion: Our results suggest that maternal AD has an effect on fetal circulating neopterin and FGF-2 level, which have important role in fetal neurodevelopment and fetal growth in terms of birth height. However, these results should be replicated with further studies to determine how prenatal exposure to maternal AD impact fetal brain development.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Anksiyete, Anxiety, Anneler, Mothers, Gebelik, Pregnancy, İnflamasyon, Inflammation

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Akbaba, B. (2016). Gebelik sürecinde psikiyatrik bozukluğu olan anne bebeklerinde nörotrofik ve nöroinflamatuar faktör düzeylerinin maternal psikiyatrik bozukluklarla ilişkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.