Tedari?k Zi?nci?ri?nde Bi?lgi? Çarpıtmasının Etki?si?: Kırbaç Etki?si?

Selçuk Üniversitesi

Tedarik zinciri üyeleri birbiriyle sürekli etkileşim halindedir. Tedarik zincirinde bilginin paylaşımında ortaya çıkan aksaklıklar zincirde aksamalara ve verimsizliklere neden olur; aşırı stok yatırımları ortaya çıkar, abartılı sipariş seviyeleri ve maliyetlerin yükselmesine neden olan talep dalgalanmaları oluşur. Bu çalışmada, tedarik zincirinde bilgi çarpıtmasının ortaya çıkardığı etkiler, kırbaç etkisi olarak adlandırılan bu durumun işletmelerde oluşturduğu olumsuzluklar ve çözüm yöntemleri ele alınmıştır.
Distorted information in a supply chain causes inefficiencies for all members. The common symptoms of bullwhip effect could be excessive inventory, exaggerated order swings etc. The demand order variability in the supply chain is amplified as they moved up the supply chain. This paper considers the effect of information distortion; causes of the bullwhip effect and the methods for counteract the bullwhip effect.

Tedarik Zinciri Yönetimi, Bilgi Çarpıtması, Kırbaç Etkisi, Supply Chain Management, Information Distortion, Bullwhip Effect

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Paksoy, T., Keski̇n, E., (2006). Tedari̇k Zi̇nci̇ri̇nde Bi̇lgi̇ Çarpıtmasının Etki̇si̇: Kırbaç Etki̇si̇. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15, 483-496.