Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

İçinde bulunduğumuz yüzyılın başlarında egzersiz bağımlılığına yönelik gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilen sonuçlar genel bir popülasyon içerisinde %3 ila %6 arasında değişkenlik gösterdiğini belirtmekte idi. Konu ile ilgilenen bilim insanlarının artışından sonra son on yıllık süreç içesinde bu oranlarda ciddi anlamda artışlar olduğu tespit edildi. Bu artışın altında yatan sebepleri inceleyen bilim adamları, birçok alt parametrenin egzersiz bağımlılığını dolayısıyla yaşam kalitesini etkilediğine yönelik ciddi kanıtlar ortaya koydu. Nitekim ortaya konulan kanıtlar kültürden kültüre ve toplumdan topluma değişkenlik göstermektedir. Araştırmamızın çıkış noktası oluşturan bu durumdan hareketle oluşturulan bu tez araştırmasının amacı; fitness merkezlerine egzersiz amacı ile katılım gösteren bireylerin egzersiz bağımlılığı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaca hizmet etmesine yönelik tasarlanan bu çalışmada, Egzersiz bağımlılığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan Yaşam Kalitesi ölçekleri kullanılmıştır. İki olgu arasındaki ilişkinin tespit edilmesi araştırmanın omurgasını oluşturmasından kaynaklı olarak ilişkisel tarama deseni tercih edilmiştir. Nicel olarak tasarlanan bu çalışmada, Konya ilinin merkez ilçelerinde faaliyet gösteren fitness merkezlerinin tüm üyeleri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Evreni temsil edebilecek örneklem sayısının hesaplanmasında %95 güven aralığı ve %5 hata baz alınarak yapılan hesaplamada 320 bireyin evreni temsil etme gücüne sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma verilerin homojenliğine karar verme aşamasında çarpıklık ve basıklık test sonuçları dikkate alınmış ve elde edilen veriler için parametrik testlerin kullanılmasına karar verilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, haftalık egzersiz gün sayısı değişkeni ile egzersiz bağımlılığı arasında anlamlı bir farklılığın oluştuğu, bu farklılığın egzersiz gün sayısı arttıkça anlamlılık seviyesinde de artışlara neden olduğudur. Bir başka bulgu ise, egzersiz bağımlılığı ve yaşam kalitesi arasında pozitif yönde yüksek düzeyde bir korelasyonun gerçekleştiğidir. Sonuç olarak; Yaşam kalitesi ile egzersiz bağımlılığı arasında düşük düzeyde pozitif bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu durumun temel nedeninin, egzersiz aktivitelerinin yaşam kalitesini iyileştirmede olumlu etkisi olduğu ancak sadece egzersiz aktivitelerinin yaşam kalitesini çok fazla etkileyememesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Exercise addiction was discovered to range in prevalence among the general population between 3% and 6%, according to research conducted at the turn of the century. Following the growth in the number of scientists with an interest in the topic during the past ten years, it has been shown that there has been a significant increase in these rates. Scientists investigated the root causes of this rise and found compelling evidence that a wide range of sub-parameters influence exercise reliance and, in turn, quality of life. The evidence presented actually differs from culture to culture and civilization to society. The purpose of this thesis research, which is founded on this circumstance, is what motivates our investigation. This study's purpose is to explore the connection between exercise addiction and the quality of life of those who visit fitness facilities for the purpose of exercising. Exercise Addiction and Quality of Life scales produced by the World Health Organization were employed in this study, which was created with this goal in mind. Since establishing the relationship between the two cases served as the foundation of the research, the relational screening approach was preferred. The universe of the research in this statistically structured study consists of all patrons of fitness facilities functioning in Konya's central districts. Based on the 95% confidence interval and 5% error in the calculation of the number of samples that can represent the universe, it has been determined that 320 people have the capacity to represent it. Skewness and kurtosis test findings were taken into account while deciding on the homogeneity of the research data, and it was chosen to utilize parametric tests for the data acquired. The results indicate that there is a substantial difference between the weekly exercise days variable and exercise dependence, and that this difference causes the degree of significance to rise with the number of exercise days. Another finding is that exercise addiction and quality of life have a strong positive correlation. As a result; it can be demonstrated that exercise addiction and quality of life have a weakly positive association. Exercise activities have such a favorable impact on enhancing quality of life, however alone they cannot significantly affect quality of life, which is regarded to be the main cause of this condition.

Exercise Addiction, Fitness, Quality of Life, Physical Activity, Egzersiz Bağımlılığı, Fitness, Fiziksel Aktivite, Yaşam Kalitesi

Can, İ., (2022). Fitness Katılımcılarının Egzersiz Bağımlılığı ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.