2007-03-27

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma, Aksaray İli içme suyu kaynaklarını (Bağlıköy ve Hevadere yeraltı suyu, Helvadere göleti, Mamasun Barajı ve bu barajı besleyen Melendiz ve Karasu Çaylarını) organik madde miktarı bakımından analiz edip, kirletici parametreler açısından su kalitesini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla bölgeden 2006 yılında iki ayrı dönemde 11 ayrı noktadan numuneler alınmıştır. Belirlenen noktalardan Nisan-Mayıs döneminde ve Temmuz- Ağustos döneminde örnekler alınarak analizleri yapılmıştır. Analizler neticesinde bu kaynakların su kalitesi; fiziksel, kimyasal, organik madde ve pestisit miktarı bakımından belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda belirlenen numune noktalarında özellikle yağışların en yoğun olduğu dönem olan Nisan-Mayıs döneminde tarımsal faaliyetlerin yoğun olmasından ve yerleşim yerlerinin bu kaynaklara yakın olmasından dolayı organik kirlilik görülmüştür. Ayrıca yapılan pestisit analizleri sonucu ham içme suyunda, bazıları belirlenen maksimum limitlere yakın olan pestisit miktarları bulunmuştur.
In this study, raw drinking water resources of Aksaray city was investigated to quantify the organic matter and to determine the water quality for pollution parameters. 11 sampling points were designated and samples were taken from these points in two periods in 2006 and analyzed. First period was April-May period which has a high runoff due to rain and snow melting, and second period was July-August period which is in a dry climate due to drought. Several analysis were carried out to determine the water qualities of raw water resources of Aksaray city such as the physical, chemical, organic matter and pestisides analyses. Results of analysis show that there is an organic pollution in the study area especially during the April-May period and it was related a dense urban settlement and high agricultural activity in this area. Morover, pestiside analysis indicated that there are pesticides present in the samples taken although amount of some pesticedes were close to the maximum limit set by regulations and has no thread for human consumption yet, presents of pestisides bring up for consideration of the water quality as questionable.

Aksaray, İçme suyu, Drinking water, Kimyasal özellikller, Chemical characteristics, Organik madde miktarı, Quantitiy of organic matter, Pestisit miktarı, Pesticide

Hınıs, M. (2007). Aksaray ili içme suyu kaynaklarının arıtma öncesi organik madde miktarı bakımından incelenmesi ve değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.