İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin inşaat maliyetine etkileri

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Ülkemizde her geçen gün yıldızı daha parlayan bir alan olan inşaat sektörü farklı çalışma sahalarını içerisinde barındıran bir sektör olduğundan kendini sürekli yenileme ihtiyacı duymaktadır. Teknolojiyi ve yenilikleri yakından takip etmesine rağmen sektörün iş açısından insan gücüne ihtiyacı devam etmektedir. İnşaat sektörünün bütün aşamalarında insana ihtiyaç duyulmasından ötürü iş kazalarının hatta ölümlerin sürekli yaşanmasına engel olunamamaktadır. Bu nedenle inşaat alanındaki her türlü iş kolu, büyük tehlike içeren iş kolları içerisinde değerlendirilmektedir. Ülkemizde iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek amacıyla yasal düzenlemeler ve yerinde denetimler yapıldığı halde istenilen düzeye erişilememiştir. Dünyadaki iş kazası sayılarına bakıldığında, ülkemizdeki iş kazası oranı gelişmekte olan ülkelerde yaşanan iş kazası oranlarından bile daha yüksektir. Ülkemizdeki mevcut yasalarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli düzenlemeler mevcuttur. Bu çalışma kapsamında incelenen şantiyelerde iş sağlığı ve güvenliği yasalarına uyulma düzeyi de incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı inşaat şantiyelerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında belirtilen şartlara uyulup uyulmadığını ve bu kuralların inşaat maliyetlerine olan etkilerinin belirlenmesidir. Bu amaçla iki farklı ilimizde yapılan bir kamu binası inşaatı ile özel sektöre ait bir otel inşaatı incelenmiş olup inşaatlarda alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri belirlenmiş ve bu önlemlerin oluşturduğu maliyetler piyasa araştırması yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışma yapılan okul ve otel inşaatlarında iş güvenliği ve sağlığına ne düzeyde dikkat edildiği belirlenmiş ve ekipmanların temininin inşaat maliyetine olan etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak, iş sağlığı ve güvenliği ekipmanlarının inşaat maliyetleri üzerine etkisinin fazla olmadığı belirlenmiştir.
The construction sector, which is a bright spot in our country every day, needs a constant renewal as it is a sector that houses different working areas. Although it does not follow technology and innovations closely, the industry continues to need human power in terms of business. Due to the need for people at all stages of the construction industry, it is not possible to prevent occupational accidents and even deaths. For this reason, all kinds of business lines in the construction field are considered within the business line which contains great danger. When legal regulations and on-the-spot inspections are conducted in order to prevent occupational accidents and occupational diseases in our country, the desired level has not been reached. When we look at the number of work accidents in the world, the rate of work accidents in our country is even higher than the rate of accidents at work in developing countries. There are important regulations on occupational health and safety in the current legislation in our country. The level of complying with occupational health and safety laws in the sites examined in this study is also examined. The purpose of this research is to determine whether the requirements specified in the occupational health and safety legislation in construction sites are complied with and the effects of these rules on construction costs. For this purpose, construction of a public building constructed in two different provinces and construction of a hotel belonging to a private sector has been examined and occupational health and safety measures to be taken during construction have been determined and the costs of these measures have been determined by market research method. The degree of attention to work safety and health in the construction of schools and hotels has been determined and the effect of the procurement of equipment on the construction cost has been examined. As a result, it has been determined that the impact on the construction costs of occupational health and safety equipment is not much.

İnşaat, İş sağlığı ve güvenliği, Build, Occupational health and safety

Sarıçiçek, S. (2017). İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirlerinin İnşaat Maliyetine Etkileri. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.