Redüksiyonlu Disk Dislokasyonunda Anterior Repozisyone Splint Tedavisi

Selçuk Üniversitesi

Temporomandibular eklemin (TME) redüksiyonu ile diskin yer değiştirmesi, yaygın bir enflamatuar olmayan temporomandibular bozukluktur. Redu?ksiyonlu disk dislokasyonunda varolan eklem sesleri ve ag?rı semptomu rutin olarak kullanılan stabilizasyon plaklarıyla beraber okluzal temasların uyumlanması ve dikey boyutun arttırılmasıyla ortadan kaldırılamayabilir. Semptomların giderilemedig?i bu durumlarda anterior repozisyone splint (ARS)’ler kullanılabilmektedir. TME’deki ag?rının azaldıg?ı ve eklem seslerinin gelmedig?i nokta tespit edilerek mandibula minimum protru?zyonda konumlandırılır. Bu sayede ARS’ler retrodiskal yapılar u?zerine gelen kuvveti azaltarak ag?rı semptomumun giderilmesine ve bu dokuların rejenerasyonuna imkan tanımaktadır. Aynı zamanda kondilin diski yakalaması sag?lanarak yeni ve daha stabil bir kondil-disk ilis?kisi olus?turulabilmektedir. Ancak kondil adapte olmus? retrodiskal yapıların u?zerinde is?lev go?rdu?g?u? ic?in asemptomatik eklem sesleri devam etmektedir. ARS tedavisi sonucunda eklem sesleri tamamen ortadan kalkmasa bile eklem seslerinin azaldıg?ı go?ru?lmu?s?tu?r. Bu derlemede amac? redu?ksiyonlu disk dislokasyonunda ARS’nin eklem sesleri ve ag?rı semptomunun ortadan kaldırılmasındaki etkilerinin ve kullanım su?resinin yapılan o?nceki c?alıs?malar ıs?ıg?ında ortaya konmasındır.
Disc dislocation with reduction of the temporomandibular joint (TMJ) is a common noninflammatory temporomandibular disorder. Joint sounds and pain symptoms in disc dislocation with reduction may not be eliminated by adjusting occlusal contacts and increasing the vertical dimension together with the stabilization plates used routinely. In these cases, if the symptoms cannot be relieved, anterior repositioned splint-(ARS) can be used. The point where the pain in TMJ decreases and joint sounds are not heard is determined and the mandible is positioned at minimum protrusion. In this way, ARSs reduce the force on retrodiscal structures and allow the relief of pain and regeneration of these tissues. At the same time, a new and more stable condyle-disc relationship can be created by enabling the condyle to catch the disc. However, asymptomatic joint sounds continue as the condyle functions on adapted retrodiscal structures. As a result of ARS treatment, it has been observed that voice types change more positively, even if joint sounds do not disappear completely. The aim of this review is to reveal the effects of ARS on the elimination of joint sounds and pain symptoms in the reduction of disc dislocation and the duration of use under the light of previous studies.

Anterior reposizyone splint, Kondil, Temporomandibular Eklem, Ağrı, İntrakapsüler, Anterior repositional splint, Condyle, Temporomandibular joint, Pain, Intracapsular

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Kaya, N., Sarıdağ, S., (2022). Redüksiyonlu Disk Dislokasyonunda Anterior Repozisyone Splint Tedavisi. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 9 (1), 260-268. Doi: 10.15311/selcukdentj. 831849