Sarıveliler (Karaman) ve çevresinde yetişen bitkilerin etnobotanik özellikleri

2011-04-18

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma, Karaman il sınırları içerisinde yer alan Sarıveliler ilçesi ve çevresi'nde yetişen doğal bitkilerin etnobotanik kullanımlarına odaklanmıştır. İlçe merkezi ve 7 köyde yaşayan 300 kişiyle görüşülmüştür. Araştırma alanındaki bitkilerden 45 familyaya ait 78 türün, yöre halkı tarafından gıda (49 kullanım), tedavi (47 kullanım) , eşya (7 kullanım), boya (2 kullanım) ve hijyen (2 kullanım) amacıyla kullanıldığı tespit edilmiştir.
This study was focused on the ethnobotanical usages of wild plants growing with in the boundaries of Karaman province districts of Sarıveliler and its environment. Interviewed with 300 people taht lived in or lives in 7 villages. Plants of the research area which includes 78 species belongs to 45 families are determined to used for this following purposes. Food (49 use), therepeutic (47), object (7 use), paint (2 use) and hygiene (2 use) purposes by local people.

Etnobotanik, Sarıveliler, Ethnobotanical, Bitki-İnsan ilişkileri, Plant-people relations

Erdoğan, R. (2011). Sarıveliler (Karaman) ve çevresinde yetişen bitkilerin etnobotanik özellikleri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.