2018-04-05

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Bu çalışmanın amacı; çift taraflı üst çene darlığı tanısı almış hastalarda, hızlı üst çene genişletmesinin nazometrik sesler üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Bu çalışmada, çift taraflı üst çene darlığı tanısı konmuş 20 bireye üst çene genişletmesi öncesi (T1) nazometrik analiz, akustik rinomanometri ve akustik ses analizi yapılmıştır. Hızlı üst çene genişletme aygıtının tatbikini takiben, apareydeki vida bir hafta boyunca günde iki tur çevirtilmiştir. 1 hafta sonunda okluzal radyografide midpalatal suturda açılma görüldükten sonra 3 hafta boyunca günde bir tur vida çevirme protokolüne devam edilmiştir. Üst çenede yeterli genişletme elde edildikten sonra vida çevirme işlemi bırakılmıştır ve üç ay süre ile aparey ağızda tedaviyi pekiştirme amaçlı kalmıştır. 3 ayın sonunda hızlı üst çene genişletme apareyi sökülmüş (T2) nazometrik analiz, akustik rinomanometri ve akustik ses analizi tekrarlanmıştır. Üst çene darlığı olmayan 20 birey, çalışmanın kontrol grubunu oluşturmuştur. Bu hastalara da başlangıçta (T1) ve 4 ay sonra (T2) nazometrik analiz, akustik rinomanometri ve akustik ses analizi yapılmıştır. Başlangıçta üst çene darlığı olan ve olmayan bireyler arasında nazalans ortalamaları açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Ortalama nazalans ölçümleri üst çene darlığı olan grupta, olmayanlara göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Bu durum maksiller darlığın hiponazaliteye neden olduğunu düşündürmektedir. Hızlı üst çene genişletmesi tedavisinden sonra nazalans değerlerinde anlamlı bir artış bulunmuştur. Sonuç olarak, RME'den sonra hiponazalitede düzelme olduğu gözlenmiştir. Akustik rinometri ölçümlerinde üst çene darlığı olan bireylerde her iki nazal kavitede için MCA1, MCA2, VOL1, VOL2 değerlerinde artış gözlensede, sadece sağ nazal kavite için MCA2 değerinde anlamlı artış saptanmıştır. RME, burun hacminde ve kesit alanında artışa yol açtığı için burun solunumunu rahatlatmaktadır. RME sonrası sesin akustik parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler saptanmamıştır. RME, sesin kalitesinde değişikliğe yol açmadığı için hastalarda güvenle kullanılabilir.
The purpose of our study is to evaluate the effects of rapid maxillary expansion(RME) on nasometric voice functions in patients with bilateral maxillary crossbite. In this study, nasometric analysis, acoustical rhinomanometry and acoustic analysis were performed before the maxillary expansion (T1) of 20 individuals with bilateral maxillary crossbite. After the opening of the midpalatal sutur was seen on the occlusal radiograph, the screw rotation protocol was continued as one round of the day for 3 weeks. After sufficient expansion was achieved, screwing was discontinued and the appliance remained for three months in the mouth to reinforce the treatment. After retention, appliance was removed (T2), nasometric analysis, acoustic rhinomanometry and acoustic analysis were repeated. Twenty individuals without maxillary crossbite formed the control group of the study. Nasometric analysis, acoustical rhinomanometry and acoustic analysis were performed at the begining (T1) and 4 months later (T2). There was a significant difference in nasalance averages between the subjects with and without maxillary transversal deficieny at begining (p <0,05). Mean nasalance measurements were significantly lower in the maxillary deficiency group. This suggests that maxillary transversal deficiency causes hyponasality. A significant increase in nasalance values was found after the treatment of RME. As a result, it was observed that the hyponasality was improved after RME. Acoustic rhinometry measurements showed an increase in MCA1, MCA2, VOL1, VOL2 values for both nasal cavities in individuals with maxillary transversal deficiency, but there was only a significant increase in MCA2 value for the right nasal cavity. RME relieves the nose breathing as it increases the nasal volume and cross-sectional area. There were no statistically significant changes in acoustic parameters after RME. It can be used safely in patients because it does not change the quality of voice.

Nazalans, Ses, Hızlı üst çene genişletmesi, Nasalance, Voice, Rapid maxillary expansion

Balaban, M. E. (2018). Hızlı üst çene genişletmesinin nazometrik sesler üzerindeki etkisinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.