2012-01-17

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma, 2010-2011 yıllarında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama bahçesinde yürütülmüştür. Araştırmada mahlep anacı üzerine aşılı Kütahya vişne çeşidine ait ağaçlar kullanılmıştır. Çalışmada Bacillus mycoides T8 ve Bacillus subtilis OSU-142 bakteri ırklarının verim, meyve özellikleri ve bitki gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada T8 ve OSU-142 bakteri ırkları tek başlarına ve kombinasyon halinde bitki gelişimini teşvik etmiş ve önemli verim artışı sağlamıştır. Her iki yılda da yaprak ve çiçekten uygulanan bakteriler vişnede ağaç başına verim, meyve sap uzunluğu ve sürgün uzunluğunu kontrole göre artırmıştır. 2010 yılında en yüksek sürgün uzunluğu T8 (45.75 cm) uygulamasından elde edilirken, 2011 yılında ise T8+OSU-142 (59.28 cm) uygulamasından elde edilmiştir. T8, OSU-142 ve T8+OSU-142 bakterilerinin yaprak ve çiçek uygulamaları ağaç başına verimi önemli derecede artırmıştır. Ağaç başına verim 2010 ve 2011 yıllarında sırasıyla kontrolde 3.575 kg/ağaç ve 12.801 kg/ağaç olan iken T8 uygulamasında 6.388 kg/ağaç ve 29.939 kg/ağaç, T8+OSU-142 uygulaması 7.396 kg/ağaç ve 15.928 kg/ağaç olarak bulunmuştur. Bakteri uygulamaları ile 2011 yılında meyve eninin azaldığı, 2010 yılında ise meyve eninin önemli oranda değişmediği fakat her iki yılda da meyve boyunun azaldığı tespit edilmiştir. Her iki yılda da bakteri uygulamaları ile titre edilebilir asitlik azalmış ve SÇKM ve pH artmıştır. Her iki yılda da en düşük hue değeri (daha koyu renk) OSU-142 uygulamasından elde edilmiştir. Bakteri uygulamaları yaprak N, Fe, Cu, Zn ve Mn içeriği kontrole göre artmış, K, Ca ve Mg içeriklerinde ise önemli bir değişiklik meydana gelmemiştir. Sonuçlara göre Bacilus T8 ve Bacillus OSU-142 bakterilerinin yalnız veya kombinasyon halinde kullanılması ile vişnede büyüme ve verimi artırıcı olarak etkiye sahip olduğu görülmektedir ve vişne yetiştiriciliğinde büyüme ve gelişmeyi teşvik amacıyla kullanılması önerilebilir.
This study was carried out at Research and Application Orchard of Department of Horticulture of Agriculture Faculty in Selcuk University in 2010-2011. It was used Kütahya sour cherry cultivars grafted on mahalep in research. At research; it was aimed to be determined the effects of Bacillus mycoides T8 and Bacillus subtilis OSU-142 bacteria strains on yield, fruit properties and plant growth. The presence of T8, OSU-142 and T8+OSU-142 alone or in combination stimulated plant growth and resulted in significant yield increase. Floral and foliar applications of T8, OSU-142 and T8+OSU-142 on sour cherries significantly increased yield per tree, length of fruit stalk and shoot length respectively, compared with the control in both year. In 2011 year, the highest shoot length was found from the T8+OSU-142 (59.28 cm) application while was found from the T8 (45.75 cm) application in 2010.Floral and foliar applications of T8, OSU-142 and T8+OSU-142 significantly increased yield per tree. Yield per tree were determined to be increased from 3.575 kg/tree and 12.801 kg/tree in the control to 6.388 kg/tree and 29.939 kg/tree by T8 application to 7.396 kg/tree and 15.928 kg/tree by T8+OSU-142 application in 2010 and 2011 years. It was determined that the bacteria applications did not changed importantly width of fruits in 2010 year while decreased width of fruits compared with the control in 2011 but height of fruits decrease in both year. In both year, the bacteria applications reduced titratable acidity and increased rate of soluble dry matter and ph. Lowest Hue values (more intense coloration) were obtained from OSU-142 application in both year. Bacteria applications increased in leaves N, Fe, Cu, Zn, Mn contents compared with the control, K, Ca and Mg contents significantly did not changed. The results of the present study suggested that Bacilus T8 and Bacillus OSU-142 alone or in combination have a great potential to increase the yield, growth of sour cherry plant and suggested in order to promote growth and development on sour cherry cultivation.

Vişne, BBAR, Bitki gelişimi, Meyve özellikleri, Sour cherry, PGPR, Plant development, Fruit characteristics

Arıkan, Ş. (2012). Bitki büyümesini artırıcı rizobakterilerin (BBAR) vişnede bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesine etkileri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.